1
Fotocredits: 'Sweet yogurt', pixabay

Flash Dagelijkse KostMelkfabrieken bezorgd: melkplas krimpt snel

De melkproductie in verschillende Europese landen, waaronder Ierland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, loopt duidelijk terug. Zuivelfabrieken die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in moderne verwerkingsfaciliteiten hebben daar last van. Ze maken zich zorgen of ze wel genoeg melk kunnen kopen om hun fabrieken draaiende te houden.

In Ierland was de melkproductie in november 19,8% minder dan een jaar eerder. In oktober werd door de Ierse melkveehouders bijna 13% minder melk aangeleverd dan een jaar eerder. De Duitse melkaanvoer daalde in november bijna 1% ten opzichte van een jaar eerder. België liet in november een afname in de melkproductie zien van bijna 3% vergeleken met het voorgaande jaar. In Frankrijk was de melkproductie in oktober 4,5% kleiner dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar; het aantal Franse melkkoeien daalde met 8% in vijf jaar. In het Verenigd Koninkrijk is de verwachting dat de melklevering in 2023 met 1,3% is afgenomen. Daarentegen produceerde Nederland in 2023 nog altijd 0,9% meer melk dan in 2022.

De afnemende melkproductie heeft verschillende oorzaken. Slechte melkprijzen laat boeren stoppen. Veranderende weersomstandigheden waardoor bijvoorbeeld Ierse koeien eerder op stal moeten en hogere voerkosten met zich meebrengen. Strengere regelgeving op vooral het gebied van mest (derogatie) dunt het boerenbestand en de productiviteit uit.

Vooral de grote zuivelfabrikanten maken zich zorgen omdat het hen om volume gaat en dat terugloopt. Ook kleine regionale zuivelbedrijven beginnen problemen te ervaren omdat ze gaten in de productie niet kunnen opvangen. Nederland heeft tot nu toe nog geen significante daling in de melkproductie gezien omdat de coöperaties veelal eigenaar van de fabrieken zijn en de stikstof- en mestwetgeving nog geen significante productiedalingen hebben veroorzaakt. Elders in Europa is de situatie volgens vakblad Boerderij alarmerend. Zuivelbedrijven worden geconfronteerd met toenemende kosten door strengere milieueisen en de druk om te investeren in duurzaamheid, terwijl hun omzet terugloopt. Dat veroorzaakt prijsstijgingen waardoor consumenten in koopstaking kunnen gaan. Zuivel wordt in zo'n situatie een luxe en duur product. De fabrieken zijn gebouwd om het brede publiek van betaalbare melkkaas, boter en yoghurt te voorzien.

Boerderij - Melkproductie krimpt in steeds meer landen, zorgen in zuivel - Boerderij, 21 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 28 jan '24
  • 11:25

Hoewel de hoeveelheid melk in Nederland is gegroeid, zijn ook hier de fabrieken hard op zoek naar melk om te kunnen blijven draaien op langere termijn. De verwachting is immers dat de Nederlandse productie door het beleid (en vergrijzing) zal teruglopen.
Echter is het niet zo simpel gezien de ontwikkeling in de buurlanden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.