0
Fotocredits: 'Wunda, melk van erwten', FL Media

FlashMelk uit de gratie bij onze oosterburen

Duitsers drinken minder koemelk dan ooit. In 1970 dronken Duitsers (uit de oude Bondsrepubliek) nog zo'n 80 liter consumptiemelk per jaar. In 2021 dronk een Duitser gemiddeld slechts 47,7 liter, bijna de helft minder. Volledige Oost-West Duitse statistieken zijn er sinds 1991. Een kwart eeuw geleden bedroeg de consumptie nog 62,4 kilogram, een verschil van bijna 25%. De befaamde Duitse slogan uit de jaren 80 "het is de melk die het doet" (bij ons: Melk, de witte motor), wordt door de Duitse pers nu dan ook vervangen door "de melk doet het niet meer".

Melk stond duizenden jaren voor rijkdom, een goed leven en gezondheid. De laatste 30 jaar neemt de scepsis toe, over zowel de gezondheids-, klimaat- als dierenwelzijnskant. Melk is wat juist niet moet aan het worden.

"Melk" is in de volksmond lang niet alleen koemelk meer, ook al mogen plantaardige alternatieven geen 'melk' heten. Haver-, amandel-, cashew-, erwt-, kokos- of pistachedranken zijn ook in Duitsland geen nicheproducten meer van 'hardcore' veganisten. Ze zijn hip en cool bij een deel van het publiek.

Echt vrij van koemelk leven is trouwens nog aardig lastig. Wie ook verwerkte ('processed') producten geheel melkvrij wil eten, heeft het lastig. In bijvoorbeeld koekjes, cake en zelfs chips, Taxi en pesto zit - onder meer via boter - koemelk.

Spiegel - Milch: Deutsche trinken so wenig Kuhmilch wie noch nie seit Statistikbeginn, 31 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.