18
Fotocredits: Meal prepping, Ella Olsson, via Pexels

Flash GezondheidMeal prepping kan onveilig en ongezond zijn

Meal prepping is booming. TikTok en Instagram staan vol met influencers die foto’s en video’s delen van hun “geprepte” Tupperwarebakjes. “Maar zorg wel dat je het goed doet, anders zitten er gezondheidsrisico’s aan”, waarschuwen voedingsexperts in The Guardian.

Meal prepping is populair omdat het zowel tijd als geld bespaart. Als je ingrediënten in grote hoeveelheden koopt zijn ze goedkoper, als je al eten in huis hebt koop je minder snel last-minute snacks en met meal preppen bespaar je energiekosten omdat je maar 1 keer je fornuis of oven gebruikt.

Maar het eten moet je wel correct bewaren om voedselbederf en de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan. Gebruik om niet ziek te worden goede luchtdichte bakjes en koel je voedsel eerst af tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast stopt. Bovendien moet je koelkasttemperatuur lager dan 5 graden staan en die van je vriezer lager dan -18 graden.

Realiseer je ook dat meal prepping kan leiden tot een gebrek aan variatie in het dieet. Als je vaak achter elkaar hetzelfde eet, is het moeilijker om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

De experts zijn niet alleen bang voor fysieke klachten door het meal preppen, maar ook voor mentale klachten. Door het meal preppen creëer je een gecontroleerde routine voor jezelf, daar kan je op een gegeven moment het gevoel van krijgen dat je er aan moet blijven voldoen. Een spontaan etentje kun je dan als zondigen gaan ervaren.

The Guardian - ?Meal prepping? is booming ? but beware the health dangers, 3 mei 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marjan van Lunteren
 • #18
 • 11 mei '24
 • 17:44

Oh ja; ik ben boven de 60 en begrijp de tekst prima! Behalve dat Rotterdams, dat is te ver weg voor mij.

Marjan van Lunteren
 • #17
 • 11 mei '24
 • 17:43

Voor zover ik weet is mealpreppen vooraf bepalen wat je in de komende week wil gaan eten en dat zoveel mogelijk al voorbereiden. Moet je voor ma, di en do gesneden uien hebben; snij ze allemaal in 1 keer, voor ma en wo brocolli; ook 1 keer snijden en bewaren. Dus niet zoals op de foto, de hele week hetzelfde eten, maar georganiseerd werken. Dat zal inderdaad doordeweeks veel tijd schelen als je niet meer hoeft te bedenken wat je 's avonds wil eten. Je moet er wel je zondag voor opgeven denk ik; eerst een eetschema maken, daarna al die recepten uitpluizen, wat kan bij elkaar en wat niet, wat heb ik nog in huis en wat moet er gekocht worden, kopen en dan ook nog voorbereiden. Geen moederdag morgen!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #16
 • 4 mei '24
 • 23:28

#13, Ellen-Maureen, ik heb geen idee, maar volgens de BBC is dit batch cooking: niet één gerecht preppen, maar je hele maand met verschillende gerechten als variatie op een basis.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #15
 • 4 mei '24
 • 22:09

Eerst had nog nooit iemand ervan gehoord en ineens is "meal prepping" een 'ding'. In plaats van wat vlotter te leren snijden, daar een apparaatje voor aan te schaffen of diepvries te gebruiken, kiest men voor de zoveelste hype; slaafs kopieergedrag.

Klakkeloos worden influencers gevolgd, niemand die zich afvraagt wat het nut van dit soort verzinsels is of aan de autoriteit van zo'n beïnvloeder twijfelt. Vroeger werd er volop gelogen over de rits van universiteiten waar de verkopers van allerlei drankjes en zalfjes aan gestudeerd zouden hebben. Tegenwoordig mag dit niet meer, maar zijn ze stuk voor stuk zijn ze afgestudeerd aan een of andere Jomanda Academie, zijn ze dolgelukkig en willen zij graag dat geluk èn hun wijsheid met jou delen. Uiteraard hebben zij een heel netwerk van ditto beïnvloeders. Je komt ze ook regelmatig op tv en internet tegen, waar ze hun kennis met de rest van de wereld delen. Zo meldden de dames van Green Happiness (dolgelukkige hartsvriendinnen) dat je door het eten van een ei de menstruatie van een kip binnenkreeg , dat je geen zuivel, soja, suikers, dierlijke eiwitten en allerlei combinaties van voedingsmiddelen moest eten. Ook vinden ze dat ons eten niet gecompliceerd hoort te zijn. Van hun interviewers krijgen ze geen kritische vragen te verduren en zou het zo in een uitzending van ON passen. Ze delen hun op gevoel gebaseerde kennis graag:

"De vele media-aandacht hadden de makers van het foodblog vooraf niet verwacht. The Green Happiness is volgens de twee "een lifestyle-advies met menusuggesties die als dieet kunnen worden opgevolgd."
Er was niet alleen maar kritiek, zegt het blogduo. "We zijn blij met de hartverwarmende steun van onze fans die ons niet in de steek laten. Wij willen dan ook mensen blijven inspireren om bewuster te leven."

Ooit verscheen er een influencer bij Ellen of Oprah (die zelf zowel influencer is en een influencer farm heeft) die een flesje water bij zich had. Tegenwoordig niet meer weg te denken en de vraag waarom iemand zo'n flesje overal mee naartoe neemt is vervangen door welk hip flesje en watertje hier het beste voor gebruikt kunnen worden, vaak met wat stukken gember of mint erin.

Sytske Barkhuis
 • #14
 • 4 mei '24
 • 9:16

Bij meal prepping gaat het meer over maaltijden voor de komende week die je in de koelkast bewaard en bij batch cooking meer over grote maaltijden die je in delen invriest.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.