Mama's eten is altijd het beste. Producenten zoals Bertolli en Dr. Oetker maken er al jaren reclame mee. In het Vlaamse equivalent van het tv-programma Wie is de Mol? moesten de kandidaten raden welke spaghetti bolognese door hun moeder gemaakt was om te testen of moeder echt de maat voor het lekkerste is.
Hoe lekker je eten vindt, hangt af van de vertrouwensband die je hebt met degene die het bereid heeft. In de praktijk zijn het vaak nog steeds moeders die zorgen voor de voeding van het kind. Dat begint bij moedermelk en flesjes, gevolgd door vaste voeding. Als kind leer je eten en smaken ontdekken, nog voor je kunt praten of lopen.
Je moeder speelt daar een prominente rol in. Wat voor en hoe zij gerechten maakt, staan voor de rest van je leven in je hersenen gegrift.
Bovendien voel je je comfortabel en 'thuis' wanneer je het voedsel van je moeder eet. Het voedsel wat mama altijd klaarmaakte, is vaak het voedsel waar we naar grijpen als we ons ongelukkig voelen.
Mama's eten is dan ook nostalgie. De Vlaamse televisiekok Wim Ballieu maakt in het Nieuwsblad een voorbehoud: “Kinderen die niet het geluk hebben gehad om in een warm nest op te groeien hebben die associatie wellicht minder.”
Lees alles over reageren in de gespreksregels.