0
Fotocredits: 'Blauw licht', Austin Guevara, via Pexels

FlashListeria valt uit te roeien met blauw licht

Listeria monocytogenes is de nachtmerrie van elke voedselfabrikant of -verwerker. Hoe kom je het makkelijkste af van gedroogde (nog wel levende) cellen van Listeria monocytogenes? En hoe dood je effectief dezelfde bacteriën als ze in een zogeheten biofilm (een laag bacteriën omgeven door zelf geproduceerd slijm) zitten? Het antwoord zou weleens heel eenvoudig kunnen zijn: blauw licht.

Dat blauwe licht werkt goed en nog het beste als de Listeria zich op polystyreen bevindt, een veelgebruikt, transparante plasticsoort. Daar kwamen onderzoekers achter toen ze 6 verschillende materialen testten. Ze plaatsten de bacteriën op de oppervlakken en keken welke combinatie van dosis en golflengte het beste werkte en wat het meest effectieve oppervlak was waarop de ziekteverwekkers konden worden uitgeroeid.

Een voordeel van blauw licht ten opzichte van bijvoorbeeld UV-licht, is dat het minder schadelijk is voor de gebruiker. Tot nu toe werd blauw licht vooral gebruikt in ziekenhuizen, maar ook in de voedingswereld zou het dus een belangrijke rol kunnen gaan spelen. En dan hoeven de voedselverwerkers misschien iets minder bevreesd te zijn voor een uitbraak van Listeria monocytogenes. Net als consumenten.

ScienceDaily - Pathogen that plagues food processing plants eradicated by blue light, 24 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.