1
Fotocredits: 'Vegan lunch', pexels

Flash Dagelijkse KostLekker vegan eten moet je niet labellen

Vorige week schreven we nog dat het goed is om producten het label “plantaardig” of “alternatief eiwit” te geven. Dat maakt immers duidelijk aan consumenten dat het product een alternatief is voor vlees, vis, zuivel of eieren. Maar daar kleeft weer een onverwacht nadeel aan: een meerderheid van het koperspubliek laat producten met zo’n label eerder staan, blijkt uit een recent experiment.

In één van de 2 experimenten die de onderzoekers deden, konden 160 studenten kiezen uit een veganistische wrap met hummus en een Griekse salade met kaas. Een deel van de proefpersonen zag deze gerechten met een label veganistisch, dan wel niet veganistisch. De rest van de proefpersonen zag deze labels niet. De wrap bleek het populairst onder de groep die geen labels had gezien, de salade onder de groep die wel labels had gezien.

Ook in een tweede experiment bleek labeling negatief uit te pakken voor de meerheid. Volgens de onderzoekers zou het verwijderen van (veganistische) labels een simpele manier zijn voor bijvoorbeeld restaurants om hun milieu-impact te verlagen. Er komt bovendien geen verandering van de menu’s bij kijken en de keuzevrijheid van consumenten wordt niet ingeperkt.

Het grote publiek koopt wat lekker klinkt en wie vegan wil eten maakt een bewuste keuze en heeft daar geen label voor nodig. Als vegan lekker klinkt, dan heeft het verder geen krans nodig om goed te verkopen. Dat is de gedachte van deze onderzoekers.

FoodNavigator - Want more people to buy your vegan or vegetarian products? Then don?t label them as such, 30 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 2 aug '23
  • 13:25

Ik heb bij het vegan label vaak de associatie dat er gehyped wordt. Met name voor producten waar vegan volkomen logisch is, ze waren al vegan voor dat er een label opgeplakt werd.
Marketeers maken het nog ingewikkelder om vega en vegan vrijwel gelijk te labelen met alleen een klein kleur verschil. Het vervelende aan dit soort marketing is dat het de klant niet wil informeren maar wil lokken. Ik zou liever echte info hebben op een duidelijke eenvormige wijze.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.