0
Fotocredits: 'Bier', Pixabay

Flash PerspectiefLekker bier uit het riool

Bier gebrouwen van rioolwater? Het klinkt niet aantrekkelijk en zelfs smerig. Toch waagden de Universiteit van München, de gemeente Weissenburg en het bedrijf Xylem aan het experiment. Het bier, met de naam Reuse-Brew, is nog niet te koop, maar al wel op verschillende beurzen te proeven. Het krijgt goede recensies.

De Duitse brouwers gebruiken hun afvalwater direct na eigen zuivering. Daarmee willen ze het toenemende watertekort in de wereld aanpakken. De brouwers reinigen hun afvalwater grondig in 4 fases: met mechanische, biologische en chemische reiniging halen ze zoveel mogelijk vervuilende stoffen uit het water. Daarna halen de brouwers met een chemische techniek het resterende afval uit het water. Volgens Xylem is het gereinigde water “schoner dan de wet voorschrijft.”

“Eigenlijk is het niets nieuws”, vertelt Kevin Verstrepen, professor bierwetenschap aan de KU Leuven aan De Morgen. Bijna alle brouwerijen zijn bezig met de recycling van hun afvalwater. Dat water zuiveren ze tot het veilig is om te drinken, maar gebruiken het nu vooral voor bijvoorbeeld schoonmaak of koeling. Omdat de consument er nog niet klaar voor is, brouwen ze er nog niet mee, aldus Verstrepen. Hij denkt dat de techniek prima kan werken voor een kleine brouwerij of start-up met een niche publiek. Voor een grote brouwer is het nog te riskant omdat het gros van de consumenten het idee "gewoonweg niet appetijtelijk" vindt.

Opmerkelijk: bier brouwen met rioolwater | Change Inc., 29 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.