2
Fotocredits: 'Druppel water', ronymichaud

Flash VoedselketenKijk niet alleen naar waterkwantiteit, maar ook naar waterkwaliteit

De omvang van de mondiale waterschaarste hebben we flink onderschat, zeggen Nederlandse onderzoekers in Nature. Gangbare schattingen kijken naar de hoeveelheid water die beschikbaar is, maar houden geen rekening met de kwaliteit van het water.

Momenteel heeft 55% van de wereldbevolking jaarlijks minstens 1 maand niet genoeg schoon water; als we alleen kijken naar de hoeveelheid water is dat 47%. De onderzoekers zijn bang dat tegen het eind van deze eeuw 66% van de wereldbevolking jaarlijks minstens 1 maand niet genoeg schoon water heeft. Dat is het gevolg van klimaatverandering, een groeiende wereldbevolking en economische ontwikkeling.

Ontwikkelingslanden zullen het hardst getroffen worden. Met name op het zuidelijk halfrond zal de waterschaarste toenemen, zoals in sub-Sahara Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Azië. In West-Europa en Noord-Amerika zullen toekomstige pieken in waterschaarste vooral optreden gedurende enkele maanden.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om maatregelen te nemen. Zo moeten we water beter opslaan en minder water gebruiken door bijvoorbeeld hergebruik. Verder bevelen ze verbetering van de waterkwaliteit aan door uitbreiding van afvalwaterzuivering en het terugdringen van de vervuiling van de belangrijkste vervuilende bronnen, te weten landbouw, industrie en huishoudens.

Scientias - Nederlandse onderzoekers waarschuwen voor dreigende watercrisis: wereld herbergt minder schoon water dan gedacht, 25 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 28 mei '24
  • 13:35

Er komt steeds meer water bij door de smeltende ijskappen en gletsjers. Dat is het goede nieuws.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 mei '24
  • 22:52

"In een onderzoek dat op maandag 27 mei is gepubliceerd, geeft PAN Europe de verontrustende resultaten door van een onderzoek waaruit alarmerende verontreinigingsniveaus blijken van een chemische stof, TFA (trifluorazijnzuur), in 23 oppervlaktewatermonsters en 6 grondwatermonsters uit 10 landen van de Europese Unie."

En dan lees ik hierboven: "Momenteel heeft 55% van de wereldbevolking jaarlijks minstens 1 maand niet genoeg schoon water".
Maar een veel groter percentage van de wereldbevolking heeft geen drinkwater meer dat nog schoon genoeg is, ook hier.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.