0
Fotocredits: Boerenprotest, 1 oktober 2019, Kees Torn

FlashLandbouwakkoord vlot niet, voorzitter wegens ziekte weg

De NOS zegt over documenten te beschikken waaruit blijkt dat het Landbouwakkoord niet wil vlotten. Een breed opgezet vergadercircus tussen agrarische organisaties en minister Piet Adema als vertegenwoordiger van het kabinet Rutte IV lijkt opnieuw vast te lopen.

Eind april moet het akkoord er zijn, maar betrokkenen noemen tegenover de NOS de kans dat er een akkoord komt niet groot.

Het akkoord moet perspectief bieden voor boeren nadat minister Van der Wal dit voorjaar haar stikstofeisen eindelijk bekend maakt. Per 2030 moet de stikstofneerslag met 70% zijn teruggebracht op 131 natuurgebieden. Daarnaast moeten 3.000 zogeheten 'piekbelasters' wijken. Het lastige aan die kwestie is dat de rekenmodellen waarover de overheid beschikt, niet geschikt zijn om hen objectief aan te wijzen.

Naast de pijn van arbitraire politieke keuzen, moet het Landbouwakkoord een positieve stip aan de horizon plaatsen door aan te geven hoe de bedrijven die door willen, ondersteund worden door de overheid. De gedachten daarover lopen nogal uiteen, laat de NOS weten.

Tot overmaat van ramp blijkt de onafhankelijk voorzitter van de gesprekken die tot het Landbouwakkoord moeten leiden, te kampen met medische zorgen (prostaatkanker en een operatie) die zodanig zijn dat hij heeft besloten zijn functie op te geven.

Afgelopen zomer besloot de eerste minister van Landbouw van Rutte IV, Henk Staghouwer, af te treden. Hij vond zichzelf niet de juiste man om boeren perspectief te geven. Als ook Adema vastloopt, stelt zich de vraag of de overheid nog wel in staat is boerenperspectief te faciliteren.

NOS - Onderhandelingen landbouwakkoord verlopen stroef, akkoord niet in zicht, 2 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.