0
Fotocredits: 'Kinderen spelen buiten', pixabay.com

Flash GezondheidKwart speeltuinen bedreigd, slecht voor kinderen

Speeltuinen zijn belangrijk omdat ze kinderen laten bewegen en ze weghouden van schermen. Helaas zou een kwart van de speeltuinen binnen 5 jaar kunnen verdwijnen. Dat blijkt uit een enquête van Jantje Beton, de stichting die opkomt voor jeugdvoorzieningen.

Nog eens 28% van de speeltuinen heeft het over een ‘zeer onzekere’ toekomst. Dat is ernstig in een land dat van zijn beweegbeleid een fiasco heeft gemaakt.

Neem speeltuin Het Vossenhol in Warmond, gerund door vrijwilligers. Ondanks dat de speeltuin heel succesvol is, is de situatie precair. “Als er geen bestuur meer is, dan vervangen ze de speeltuin door een parkeerplaats”, vertelt Els van Rijsbergen. “De gemeente heeft de plannen daarvoor al klaarliggen.”

Volgens directeur-bestuurder Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton hebben speeltuinen het gevoel dat ze worden tegengewerkt. Ze zouden karige (financiële) ondersteuning krijgen van gemeenten. Speeltuinen zouden het vaak verliezen van woningbouw.

Speeltuinen zoals Het Vossenhol drijven vaak op vrijwilligers. Het verdwijnen van die onbetaalde inspanning is eigenlijk een nog groter risico voor de speeltuin. Vooral het vinden van bestuursleden is lastig. Volgens Ensberg-Kleijkers zou het een oplossing kunnen zijn om één bestuur te maken voor meerdere speeltuinen. Eventueel aangevuld met een betaalde kracht van of via de gemeente. Die zou dan ook minder populaire taken als de financiën op zich kunnen nemen. Allemaal grotemensenwerk, met één doel: de kinderen lekker laten spelen.

AD - Kwart speeltuinen dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen: ?Worden tegengewerkt?, 30 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.