6
Fotocredits: 'Soil health', Pixabay

Flash VoedselketenKunstmest helpt arme akkers verbeteren en dat is nieuws

De gedachte is inmiddels zo vaak in de pers herhaald dat het een vastomlijnde waarheid is geworden onder een breed publiek: kunstmest maakt de akker kapot. Een onderbelicht gebleven onderzoek uit 2014 laat zien dat de inmiddels gangbare waarheid niet klopt.
De discussie die je er over kunt voeren, ligt ook weer iets genuanceerder dan - hopsakee - nu maar weer denken dat kunstmest opeens weer helemaal goed is.

Agronoom en voormalig WUR-voorzitter Louise Fresco citeerde het onderzoek op X. Er ontstond onmiddellijk discussie over tussen uitstekende inhoudelijke experts die ook op Foodlog reageren: bodemvruchtbaarheidskenner Ruud Hendriks en ecoloog en stikstofonderzoeker Franciska de Vries.

Ze bevestigen iets dat Sahel-landbouwkenner Henk Breman, de positieve Cato van de kunstmest ('en overigens ben ik van mening dat de wereld niet te voeden is zonder kunstmest'), zijn carrière lang heeft gezegd: een beetje kunstmest verhoogt de vruchtbaarheid van arme bodems enorm. Daarom wordt hij boos als agro-ecologen tegen het gebruik van kunstmest in bijvoorbeeld Afrika blijven pleiten: dat houdt bodems arm en de mensen erbij. Breman noemt kunstmest een 'noodzakelijk kwaad' dat mensen kan helpen beter in hun levensonderhoud en onafhankelijkheid te voorzien. En daarom blijft dit berichtje, dat voor Foodloglezers oud nieuws is, groot nieuws voor de brede wereld van de algemene media.

ScienceDirect - Just a moment..., 1 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #6
  • 6 apr '24
  • 22:46

Jazeker, Sido, er is van alles mogelijk, dat moet ook allemaal benut worden, maar als je daarbovenop nog wat kunstmest gebruikt (als precisiebemesting), krijg je gewoon extra groene massa. Vooral, en dit moet je Henk Breman maar eens navragen, waar er een tekort is aan organische stof. Het kan gewoon niet uit om stalmest bijvoorbeeld over grote afstanden te verplaatsen. Kunstmest wel.
En de stikstof uit kunstmest haalt men volgens mij gewoon uit de lucht. Kost wel veel energie, maar die kan in verloop van tijd ook groener worden denk ik.

Sido Sinnema
  • #5
  • 6 apr '24
  • 9:50

#4 Willem van den Akker. Beschikbaar is wellicht niet het juiste woord en het is ook niet met een knip in de vingers geregeld. Maar er zijn reële opties voorhanden.

In principe is de kringloop sluitend te maken. En uiteraard kunnen we het niet bewerkstelligen met dezelfde hoeveelheid grond. Met kunstmest gebruikt je opgeslagen energie uit het verleden, dat stelt je in staat om minder grond te gebruiken dan binnen een sluitende korte kringloop mogelijk is. Een vermindering van consumptie van dierlijke producten, en hence veeteelt, zou dit kunnen compenseren. (De huidige noodzakelijke transities vergen dan ook een holistische aanpak.)

Niet dat biologisch ansich een sluitende kringloop kent, ze hanteren wel enkele methodes, waardoor de stikstof behoefte daalt. Biodiverser teeltplan en ruimere rotatie, minder gewassen met hoge stikstofbehoefte, meer groenbemesters / vanggewassen en meer stikstofbindende vlinderbloemigen. De consumptie moet dan uiteraard ook meer in deze richting bewegen; meer bonen, meer knolgewassen.

Een verschuiving naar meer meerjarige gewassen/planten kan de stikstofbehoefte ook aanzienlijk doen dalen.

Daarnaast is een grote winst te halen bij de consument; menselijke mest zou 50% van de huidige stikstofbehoefte kunnen invullen. Daarnaast is er ook nog winst te halen bij de GFT, waarbij veel verloren gaat of te vervuilt is. (PFAS en chemische vervuiling spelen daarbij uiteraard grote rol.)

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #4
  • 5 apr '24
  • 11:24

Weet je dat zeker, Sido, dat er genoeg biologische alternatieven beschikbaar zijn?

Sido Sinnema
  • #3
  • 5 apr '24
  • 9:57

Zouden alle zwanen dan toch zwart zijn? Als je een onderzoek uit 2014 moet aanhalen, dan weet je dat je argumentatie niet al te best is.

Afgezien van 'het bodemgesteldheid en microbioom argument' moet kunstmest vooral afgebouwd worden omdat het gewoon veel fossiele brandstof kost en er veel co2 uitstoot mee gemoeid is. En dat terwijl er genoeg biologische, kortcirculaire alternatieven beschikbaar zijn. Waarbij de bemesting natuurlijk niet teveel moet afwijken van de wijze waarop bodems natuurlijk verrijken.

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #2
  • 4 apr '24
  • 20:33

Maar, is het niet zo, Jopie, dat door het gebruik van kunstmest er meer groene massa te produceren is dan zonder. Vergelijken met stalmest is mooi, maar die haal je toch ook ergens vandaan? (Ik herinner me steeds het boekje van Frans Aarts, dat heeft bij mij vele kwartjes laten vallen).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.