5
Fotocredits: Kas, Denkrahm

Flash VoedselketenKoudere kas vraagt om aangepaste planten

Door klimaatverandering lijkt het vooral de uitdaging te zijn om planten te kweken die beter tegen hogere temperaturen en droogte kunnen. Maar het is ook zinvol om planten te kweken die geen verwarmde kassen nodig hebben. Door schaarste en een dure energiecrisis moeten telers efficiënter omgaan met energie. Dankzij nieuwe innovaties kunnen ze bijvoorbeeld tomaten en paprika's bij koudere temperaturen laten groeien.

Genetische modificatie kan helpen om traditionele kasgewassen te telen die goed tegen de lage temperaturen kunnen. Dat werkt bijvoorbeeld door enzymen die schade aan cellen tegengaan meer tot expressie te laten komen. Met behulp van genetische modificatie kunnen ook antivries-eiwitten gemaakt worden. Die binden ijskristallen zodat ze de cellen in de plant niet kunnen beschadigen.

Het voordeel van minder energiegebruik brengt ook nadelen met zich mee. De kans op ziektes neemt toe en de planten groeien trager. Een belangrijk lichtpuntje is dat teelt in een onverwarmde kas minder water gebruikt.

How to make plants more resistant to cold?, 13 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Maren Schoormans.
Maren Schoormans. Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 16 jul '23
  • 8:53

Als je koude/vorst tolerante planten creëert, hou je gewassen meer in leven dan dat je ze laat produceren. Het vereist (als het überhaupt mogelijk is) een fundamentele genetische verandering in plantensoorten om de fotosynthese op lagere temperaturen op hetzelfde niveau te houden. Fotosynthese gaat bij veel planten hard achteruit vanaf een graad of 18. Het nieuwe telen bespaart energie, je zet oa de verdamping op een lager pitje, maar kent dus ook zijn grenzen.

Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
  • #4
  • 16 jul '23
  • 5:16

Ik heb het stuk op de site van dat bedrijf gelezen. De aanleiding is hoge aardgasprijzen en de aanname dat als men lagere kastemperaturen kan aanhouden dat dit leidt tot lagere kosten. Daarvoor zijn koude-tolerante planten nodig. Men verwijst naar een vrij recent artikel met de modelplant Arabidopsis (mosterd / kool - familie) die men heeft onderzocht op stress bij temperaturen onder nul. In dat onderzoek vond men een beschermings-mechanisme dat wellicht potentie heeft om de koude-tolerantie binnen gewassen te vergroten via gerichte veredelingstechnieken zoals CRISPR.

Theoretisch kan dat natuurlijk ook bij tomaten. Is het relevant? Ja, als je het dauwpunt kunt blijven vermijden door het installeren van luchtbehandelingskasten. Je wilt niet dat het gewas nat slaat. Temperatuur verlagen en het managen van de luchtvochtigheid horen boj elkaar. Uiteindelijk sturen de tomatentuinders nu al niet meer op temperatuur, maar vrijwel alleen op vochtdeficiet. Dit is het zogenaamde 'Nieuwe Telen'.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 15 jul '23
  • 22:53

Maren en Piet, dit nieuws wordt verspreid door Reflect4Business op de site van een vakblad.

Wat betekent dat?

Maren Schoormans.
Maren Schoormans. Land- en tuinbouwtechnologie
  • #2
  • 15 jul '23
  • 19:18

Een stukje dat insinueert dat GMO de oplossing is om het energieverbruik van kasgewassen te verminderen en onverwarmde kassen de toekomst hebben? Dit raakt kant noch wal. Simpelweg temperaturen verlagen (zelfs vorst toelaten) leidt tot grote productieverlaging en kwaliteitsverlies en dat is zinloos. De kunst is duurzame (rest) warmte te gebruiken en de kas zodanig te isoleren dat deze warmte beter binnenhoudt. In dat opzicht was BBBLS.net een mooie techniek maar deze startup heeft het helaas niet gered.

Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
  • #1
  • 13 jul '23
  • 15:01

Het gaat inzake plantengroei fysiologisch vrijwel altijd om de hoeveelheid licht als meest limiterende factor. Niet om temperatuur.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.