1
Fotocredits: 'Koffie', pixabay.com

Flash Dagelijkse KostKoffieteelt is giftiger geworden

Lees je dit artikel met een bakkie koffie in je hand? Als je daar in de toekomst van wilt blijven genieten, "moeten we stoppen met het produceren alsof er geen morgen is.” Dat zegt Athina Koutouleas, die onderzoek doet naar alternatieve middelen om de koffieplant te beschermen tegen plagen en ziektes.

Klimaatverandering vergroot vermoedelijk de schade door ongedierte. De afgelopen decennia is de teelt steeds eenzijdiger geworden, zodat de ziektegevoeligheid is toegenomen. De oplossing tot nu toe: steeds meer pesticiden gebruiken.

Brazilië, de grootste koffieproducent van de wereld (35%), gebruikt inmiddels 38 miljoen kilo aan pesticiden voor de productie van koffie. Het pesticidengebruik in het land nam met 190% toe in de afgelopen 10 jaar. Slechts een deel daarvan valt te verklaren door de groei van de productie .

Niet alleen het milieu, maar ook de gezondheid van mensen en dieren in de omgeving lijdt hieronder. Boeren die voor jouw kopje koffie werken, kunnen last krijgen van huidaandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker.

Koutouleas ziet drie oplossingen: agrobosbouw, de teelt van verschillende gewassen en bomen op hetzelfde stuk land, overstap op biologische gewasbescherming of nieuwe technologie waarbij RNA-moleculen op de plant gespoten worden. Die moleculen schakelen vitale genen van schadelijke aanvallers op de koffieplant uit.

Het belangrijkste om koffie te kunnen blijven drinken is en blijft: beloon de boer die goed bezig is. Dat maakt andere boeren ook meer bereid om over te stappen op duurzame alternatieven. Nestlé zet al expliciet in op regeneratief boeren.

Scientias - Koffieproductie maakt steeds meer mensen ziek: dit is de reden, 12 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 13 jun '23
  • 15:52

Het is niet alleen koffie, maar ook de banaan, thee, katoen, ananas, cacao, kortom overal waar de westerse wereld sterke behoefte aan heeft wordt geteeld met maar weinig echt oog voor GAP. En GAP is nog niet eens een fatsoenlijke norm maar een door de de industrie gedownscaled absolute minimum. De vraag is waar de verantwoordelijkheid ligt. Bij de onethische inhalige markt organisatie, de overheden die nalaten te reguleren, of de consument die blijft genieten van zijn inkopen en zich weinig aantrekt van Verweggistan of van het milieu überhaupt? Ik denk alle drie. dus daarom hoeven we ook geen oplossing te verwachten. zeker als XR hier voor linkse elite wordt uitgemaakt en de boer de hemel ingeprezen wordt als hij veel sterker ontwrichtende acties voor zijn rekening neemt. Ik hou het daarom bij mijn eigen invloed en gedrag en besef dat ik niet zonder zonden ben. Best heel ingewikkeld dus.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.