3
Fotocredits: Keizeramaniet, ofwel 'oronge' (Amanita caesarea), fra298, via Flickr

Flash Dagelijkse KostKlimaatgevoelig: veel minder paddenstoelen in de Franse bossen

Ook paddenstoelen trekken naar het noorden, constateren Zuid-Franse paddenstoelenverenigingen. Deze zondag zijn er overal in het land paddenstoelentochten, maar het is maar de vraag hoeveel paddenstoelen de liefhebbers zullen aantreffen.

Champignons blijken gevoelig voor klimaatverandering, schrijft Franceinfo. Willen paddenstoelen als 'paddenstoelen uit de grond schieten', dan moet de bodem flink doorgewarmd zijn om vervolgens door flinke regen- of zelfs hagelbuien af te koelen. Dit jaar pakte dat bijvoorbeeld in het departement Hautes-Pyrénées nogal anders uit. In juni en juli regende het veel, maar kwam de bodem niet in de cyclus van opwarmen en weer afkoelen omdat direct daarna extreme hitte en lange droogte toesloegen. De seizoenen lopen door elkaar en dat ontregelt ook het paddenstoelenseizoen.

Sommige soorten lopen uit de pas met de traditie; ze zijn vroeger of juist later en vooral niet langer op de juiste plaats op het juiste moment, zegt paddenstoelenexpert Robert Cazenave.

Soorten migreren naar het noorden, waar het koeler is. Cazenave noemt met name de keizeramaniet, een paddenstoel die door liefhebbers even gewaardeerd wordt als de cèpe, het eekhoorntjesbrood. De keizeramaniet heeft een lange gele steel, een vurig oranje, bolle hoed, met daaronder een massa friemelige, roomgele plaatjes en stond bij de Romeinse keizers al als delicatesse bekend. Kom je bij ons een paddenstoel tegen die er op lijkt, wees dan toch maar voorzichtig. De keizeramaniet is namelijk verwant aan 'onze' vliegenzwam. Alleen: die is giftig.

FranceTVinfo - "On remarque qu'il y a beaucoup moins de poussées qu'autrefois", les champignons sont très sensibles au bouleversement climatique, 1 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 1 okt '23
  • 23:31

Dick, Ja in Frankrijk, was ik vergeten te melden. Ik bedoel de vele soorten paddenstoelen behalve de witte champignons. Ziet er doorgaans zo of zo of zo uit.

"Het oogsten van het kostbare eekhoorntjesbrood gaat soms gepaard met excessen: rivaliteit, parallelhandel of bedrog om de goederen." (Midi-Libre).
"Tot 50 auto's langs de kant van de weg voor hetzelfde terrein, een camping vol plukkers die klaar staan om in te stappen, geplunderde bossen, doorgeknipt prikkeldraad met ontsnapte kalveren, afval, dit alles leidt tot lekke banden en vijandige reacties op automobilisten met een slechte registratie of die als indringers worden bestempeld..."
Men is boos op de handelaren die veel goedkopere paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood uit Oost-Europa verkopen. Die zijn minder vers want ze zijn een dag of 3 onderweg.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 1 okt '23
  • 20:22

Joep bedoelt: op de markten in Frankrijk. Daar koop je je 'champignons', zoals wilde paddenstoelen in het Frans heten. Die witte van ons zijn 'stadspaddenstoelen': champignons de Paris.

Ook weten Fransen speciale adresjes van paddenstoelenzoekers. Die zijn overigens zelden 'lekker betaalbaar'.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 1 okt '23
  • 15:22

Op de markten liggen net zoveel paddenstoelen als andere jaren, vooral veel eekhoorntjesbrood. Geen wonder, gezien de aanvoer vanuit het Oostblok waar veel meer geplukt wordt dan in Frankrijk is toegestaan (ik dacht 5kg/pp). ("La mafia des champignons....")

Ook de meeste wijngaardslakken worden tegenwoordig uit Polen of andere landen aangevoerd, maar dat gebeurt legaal. "Tués par les pesticides, les escargots de Bourgogne sont devenus des escargots de Pologne" (Franceinfo)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.