0
Fotocredits: Bouquetin à Aussois, Modesto Alexandre, via Wikimedia

Flash PerspectiefKlimaat en toeristen maken onbeholpen nacht- van dagdier

Door klimaatverandering verandert de alpensteenbok (Capra ibex) in een nachtdier. Op warme dagen kan het herbivore dier de hitte niet meer goed afvoeren, dus kiest hij voor de koele nacht, aldus Vox. Een trend die bij meer dieren zichtbaar is.

Het bewijs voor het veranderende ritme is gebaseerd op meer dan 3 miljoen observaties van halsbanden met GPS-trackers in de Zwitserse en Italiaanse Alpen gedurende de periode 2006-2019. Uit de resultaten blijkt dat hoe warmer de dag was geweest, hoe meer activiteit de alpensteenbokken 's nachts vertoonden.

Het nachtleven is niet ideaal voor de alpensteenbok, want hij kan weinig zien in het donker. Niet gek dus dat de dieren actiever waren tijdens heldere nachten. Zelfs de aanwezigheid van de wolf - in het Italiaanse gebied - weerhield de steenbok niet ‘s nachts tevoorschijn te komen.

Dit gedrag, waarbij dieren zich aanpassen aan veranderende klimaatomstandigheden, doet zich bij meer dan de helft van de diersoorten voor. Dat kan betekenen dat dieren meer ‘s nachts gaan leven, zoals de alpensteenbok, maar ook dat de dieren hun leefgebied opschuiven naar het (koelere) noorden.

Een oplettende, niet bij het onderzoek betrokken, ecoloog merkt in de Volkskrant op dat het toerisme in het Italiaanse Alpengebied ook een rol kan spelen. De aanwezigheid van de mens draagt mogelijk ook bij aan het verschuiven van het leefritme van de alpensteenbok naar de nacht.

Vox - Something weird is happening to these Alpine goats. Scientists say it?s an ominous sign., 19 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.