2
Fotocredits: 'Prentenboeken', Annika de Jong voor Foodlog Media

FlashKinderboeken vaker over leeuwen dan meeuwen

Liefde voor dieren pikken Nederlandse kinderen voldoende op. In bijna elk Nederlands prentenboek komen dieren voor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Maar de biodiversiteit is in de kinderboeken ver te zoeken. Jonge kinderen leren vooral over huisdieren en exotische dieren zoals leeuwen en apen, vaak ook nog onrealistisch getekend en toebedeeld met menselijke eigenschappen. Verder zijn vogels vaak 'een vogel', niet een merel, een koolmeesje, een kokmeeuw of een wilde eend. Over insecten, slakken of kwallen gaat het zelden.

De Leidse onderzoeker Michiel Hooykaas is bang dat kinderen leren dat boeiende dieren alleen te zien zijn in de dierentuin of verre landen. En dat kinderen een scheef beeld krijgen over biodiversiteit, een hot topic van nu. Jong geleerd, is immers oud gedaan.

NRC - Katten, honden en soms een panda. In prentenboeken is biodiversiteit ver te zoeken, 15 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #2
  • 17 mei '22
  • 9:53

NRC drukt een brief af van een lezer uit ’s Hertogenbosch. Die wijst op Rupsje Nooitgenoeg en op de Kikker van Max Velthuis die verliefd is op een eend. Dan was er nog de spin Sebastiaan van Annie M.G. Schmidt en mug Michiel van Henriette van Eyk.
Kan er nog aan toevoegen dat in een 23 jaar oud kinderboek drie kinderen zich afvragen of hun varkentje kan zwemmen. Een nogal onbehouwen volwassen man zegt niet of ze dat wel of niet kunnen, maar pakt het varkentje op en gooit het pardoes in het water. Ja het zwemt gewoon terug naar de kant. Want er zijn ook (weinig) kinderboeken waaruit kinderen iets kunnen leren over dieren. Rupsje Nooitgenoeg bestaat niet, maar varkens kunnen zwemmen.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 16 mei '22
  • 12:40

Wat de schrijvers niet weten of niet in geïnteresseerd zijn kunnen ze ook niet overbrengen. Onderwijs idem dito. Vandaar de bedroevende ‘kennis’ van het hedendaagse grut en ook dier ouders. Uitzonderingen daargelaten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.