3
Fotocredits: Bananenschil, Alexas_Fotos, via Pixabay

Flash Dagelijkse KostKijken naar een verterende bananenschil

Een ‘bananacam’ in het Eryri National Park in Wales moet wandelaars ervan bewust maken dat ze niet zo maar hun bananenschil moeten laten slingeren. Bananenschillen zijn het op drie na meest gevonden zwerfvuil in het park (na blikjes, flesjes en een enorme hoop tissues).

Ondanks dat fruitafval (bananenschillen, mandarijnenschillen of appelkrozen) verteert, kan dat jaren duren. Het kan bovendien de zuurtegraad van de grond veranderen, wat slecht is voor de biodiversiteit. Verreweg de meeste mensen zijn zich daar niet van bewust, en daar moet de bananacam bij helpen, schrijft Trouw.

Op een geheime locatie op Yr Wyddfa (Snowdon, de hoogste berg van Engeland en Wales), is daarom een met zonne-energie gevoede webcam neergezet die vastlegt hoe een bananenschil verteert.

Naast de bananacam zelf, heeft het park een competitie opgezet. Degene die raadt wanneer de bananenschil volledig gecomposteerd is, wint een ‘plastic-vrije goodiebag met duurzame en eco-vriendelijke prijzen’.

De webcam is de eigentijdse invulling van een aloude boodschap: "laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen."

Trouw - ?Bananacam? moet wandelaars leren dat ze hun fruitafval niet moeten wegslingeren , 25 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 27 jul '23
  • 1:16

Ik heb een soort gelijk experiment opgezet in het kader van mijn IVN Gidsencursus. In mijn voortuin heb ik een gekapte knotwilg neer gelegd 30 jaar geleden. Nog steeds is de boom niet helemaal verteerd, maar het oorspronkelijke object is niet meer te herkennen en is zeer bros geworden. In de plaats daarvan is een humus bergje ontstaan, dat veel vocht vasthoudt en de begroeiing is niet veel anders dan de rest van de voortuin: maagdenpalm en sier aardbei, met wat nagelkruid en wat zaailingen van amberboom, krentenboompje en dwergmispel.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 25 jul '23
  • 19:53

Wouter ik vermoed dat er een groot verschil tussen een bananen schil op straat en in je compost hoop

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 25 jul '23
  • 14:34

Verbazend bericht. In supermarkten zie je soms bananen al bruin worden. De schillen op mijn composthoop vind ik na enige weken niet meer herkenbaar terug. Volgens het bericht kan het verteren 'jaren duren'. In Wales?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.