12
Fotocredits: 'Pasgeboren kalf', Sander van der Wel

FlashKanarie duurder dan koekalf

In Duitsland levert een zwartbont koekalf gemiddeld nog maar €8,50 op, nog minder dan een kanarie kost. Het land is getroffen door een uitbraak van blauwtong (ziekte). Transporten naar kalvermesters in bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk of Spanje zijn beperkt. Vooral vrouwelijke koeienbabies zijn nu ongewenst. Boeren hebben door de droge zomer van 2019 te weinig voer om ze te groot te brengen. Stierkalveren gaan nog naar de mester; de koekalfjes worden waarschijnlijk gedood op het erf.

agrarheute - Kein Geld mehr für Kälber ? Preise am Boden, 11 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #12
  • 13 nov '19
  • 8:18

#9 De techniek is er wel, gesekst sperma (voorbeeldje of Wel of niet gewenst in de biologische melkveehouderij, maar de kosten zijn nog relatief hoog en het gebruik is alleen voor bepaalde stieren beschikbaar. Voor sommige rassen is er maar 1 stier met gesekst sperma beschikbaar. Gezien het feit dat ook niet alle koeien in 1 maal drachtig worden, kunnen de kosten oplopen. De genetische basis/variatie van je veestapel wil je ook nog enigzins breed houden.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #11
  • 13 nov '19
  • 5:42

#8 vanwaar deze opmerking? Het gaat hier toch over het recht om mee te praten over (gezonde) voeding?

Jan-Roelof Jalvingh
Jan-Roelof Jalvingh Land- en tuinbouw
  • #10
  • 12 nov '19
  • 23:54

#9 Dick, waarom boeren vaarskalveren geboren laten worden waar je niks aan hebt. Als melkveehouder dan bedoel je dan neem ik aan? Ten eerste zal de koe om de zoveel tijd een kalf moeten krijgen om de melkproductie weer op gang te brengen. Dat is bij jouw bekens neem ik aan? In het verleden kon je vaarskalveren die je zelf niet nodig had prima verkopen aan een opfokker die ze na verloop van tijd als drachtige vaars voor de export verkocht of hield je die zelf aan met hetzelfde doel. Nu de fosfaatwetgeving is ingevoerd gaat het anders want hierdoor houden de boeren zelf minder jongvee aan omdat je daardoor meer melkkoeien kan houden. Er is daardoor dus relatief meer vrouwelijk jongvee beschikbaar wat dus naar de mesterij gaat.

De mesterij heeft echter liever mannelijke dieren omdat daar meer rendement in zit. Er wordt tegenwoordig om bovenstaande redenen dan ook meer BBW sperma gebruikt. Je maakt hierbij eerder de keuze om van bepaalde koeien geen kalf aan te houden. BBW vaarskalveren brengen meer op dan HF stierkalveren dus dat is een makkelijke keuze. De kunst is echter om de balans te vinden in de hoeveelheid jongvee en de levensduur van de koeien.

Wat je momenteel ziet is dat we momenteel het laagste aantal vaarzen in NL hebben sinds 1973. Het is zelfs bijna 40% lager dan op de piek in 2014. Als de boeren in Duitsland nu dus ook minder jongvee aanhouden dan voorzie ik binnen afzienbare tijd dat de vaarzenprijzen nog verder stijgen dan wat ze nu al doen.

Ik verkoop zelf slechts sporadisch een vaarskalf voor de mesterij. De laatste was recent maar die was van een tweeling en dus voor 90% zeker een kween. Ik gebruik ook meer BBW sperma en maak de keuzes op basis van de DNA uitslag van de kalveren. In principe zou ik nog meer BBW kunnen inzetten als ik daarnaast ook meer gesext sperma zou gebruiken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #9
  • 12 nov '19
  • 22:46

Wat een prachtige draad!

Jan-Roelof Jalvingh #2, in het onderliggende bericht staat dat vaarsjes zelfs nog maar €1 doen. Minder dan een goudvis of een witte muis.

Jan Roelof, kun je uitleggen waarom boeren vaarzen geboren laten worden waar je toch niks aan hebt? In tijden waarin we enzymen aan het voer gaan toevoegen om de stikstof-uitstoot te beperken, mogen we - vind ik - best verwachten dat we ook op dit gebied technologie serieus nemen.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #8
  • 12 nov '19
  • 20:24

#7 Het is een ieder vrij om te eten wat hij wil, het aan andere mensen opdringen van die mening vind ik al minder het verketteren van mensen die er anders over denken vind ik absurd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.