0
Fotocredits: Gebouw van de Mercosur, Montevideo (Uruguay), Vince Alongi

FlashKamer vindt Mercosur te gevaarlijke concurrent voor onze boeren

In haar eerste grote optreden na haar ziekteverlof vroeg Tweede Kamerlid Esther Ouwehand tijdens het stikstofdebat over piekbelasters van afgelopen donderdag om landbouw geen onderdeel te laten zijn van het Mercosur handelsverdrag.

Nederland moet in Brussel "klip en klaar” te verstaan geven dat landbouw geen onderdeel mag zijn van het handelsverdrag met de grote akkerbouw- en vleeslanden Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, de vier actieve leden van het Mercosur-handelsblok.

De Europese Unie wil een akkoord sluiten met de Mercosur-landen om over en weer handel te faciliteren. Als landbouw toch wordt opgenomen, dan moet de regering beloven dat Nederland dat zal blokkeren. Voor de oproep is steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

De tegenstanders van het akkoord zijn bang voor "een forse toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren”.

Na bijna twintig jaar onderhandelen werd in 2020 eindelijk een principe-akkoord bereikt. Dat wordt nu verder uitgewerkt.

Ook de parlementen van andere EU-lidstaten maken zich zorgen over de effecten van het akkoord. De Mercosur-landen willen landbouwproducten naar de EU kunnen exporteren waarvan de kostprijs significant onder die van West-Europese boeren ligt. Ook vinden de Europese landen dat het opvoeren van de productie daar voor export slecht is voor milieu en klimaat vanwege ontbossing.

West-Europese boeren zullen er in de toekomst ook rekening mee moeten houden dat ze binnen de Unie zware concurrentie zullen ondervinden van de mechanisatie van het boerenbedrijf in de voormalige Oostblok-landen. De toetreding van Oekraïne - met zijn veel grootschaligere landbouw dan in de westelijke EU - is een bedreiging op zich voor de landbouw onder de Green Deal en F2F-strategie.

AD - Kamer: landbouw mag geen onderdeel zijn van handelsverdrag met Zuid-Amerika, 25 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.