2

FlashKalverslachter investeert in varkens en koeien

Het heet al een 'overname' in de pers, maar vooralsnog hebben kalverintegrator VanDrie Group en exportslachterij J. Gosschalk een intentieverklaring getekend. Beide familiebedrijven onderzoeken een verregaande samenwerking, die zou moeten resulteren in een meerderheidsbelang van 60% van VanDrie in Gosschalk, uiteraard na goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt.

De twee bedrijven zien 'kansrijke mogelijkheden' om gezamenlijk de 'benodigde ontwikkeling' bij Gosschalk vorm te geven.
Gosschalk moest in 2021 sluiten na een conflict met de NVWA en mocht pas weer opstarten onder verscherpt toezicht. Vanaf begin 2022 is Gosschalk weer open, onder meer nadat het bedrijf vergaande maatregelen met cameratoezicht en AI had genomen. In de algemene pers krijgt Gosschalk als gevolg van die affaire vooralsnog het nadeel van de twijfel: de 'omstreden' slachterij heet het.

Gosschalk, gevestigd in Epe, verwerkt rund- en varkensvlees en realiseerde in 2022 een omzet van €200 miljoen. VanDrie Group is met een omzet van €2,75 miljard een maatje groter en produceert kalfs- en rundvlees, (kalver)voeders en zuivelgrondstoffen. De rundvleesactiviteiten zijn vergelijkbaar met die van slachter Vion.

De vraag die de markt zicht nu stelt, luidt: gaat VanDrie nu ook in varkens met dit meerderheidsaandeel of versterkt het bedrijf zijn positie in de runderketen?

Volgens Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij de VanDrie Group, ziet VanDrie in de verwerving van het meerderheidsbelang een kans om zich verder te verbreden met een ruimer aandeel in de rundvleesmarkt, en toetreding tot de varkensvleesmarkt. "We zien dit als een belangrijke stap om risico’s te spreiden”, laat Everts weten. Namens Gosschalk laat Jule Gosschalk weten in VanDrie een partner te hebben gevonden "waarmee we veel synergievoordelen hebben, en die sterk en diep in de markt zit. Daarmee kunnen we de continuïteit waarborgen.”

Boerenbusiness - VanDrie wil slachterij Gosschalk overnemen - Nieuws Vlees, 31 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 31 jan '23
  • 13:05

Oligopsonie

Edwin Heijdra
Edwin Heijdra Agrarisch and More.
  • #1
  • 31 jan '23
  • 11:23

2023 is 1 maand oud.
1 ingelijfd.
1 gesloten.
Allebei kapot getreiterd.
Bijna de gehele rundvlees keten afhankelijk van Vion en Van Drie.
En geen veehouder die wakker schrikt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.