6
Fotocredits: Gehoornde melkkoeien en 2 kalveren, Durk Oosterhof

Flash VoedselketenKalverliefde nu bij Plus

Bij de Plus supermarkten kun je vanaf vandaag, 2 oktober, Kalverliefde melk kopen. Het merk was al te koop bij biologische supermarkten en Albert Heijn. Het gaat om KalfbijKoe melk: melk van koeien die niet direct van hun kroost worden gescheiden, zoals gebruikelijk is in de melkveehouderij. KalfbijKoe melk komt van moeders die hun kalf 1-3 maanden bij zich hebben mogen houden. In Nederland leveren slechts 25 boeren dit soort melk, is te lezen in een persbericht.

Van de 25 boeren voldoen er 5 aan de criteria van Kalverliefde. De anderen verkopen de melk via de reguliere kanalen. Omdat de melk flink in prijs omhoog schiet door deze manier van koeien houden, kiezen veel boeren er niet voor.

Eerst was KalfbijKoe melk vooral iets voor de boerderijwinkel. Dankzij Kalverliefde is het nu in de supermarkt te vinden. De melk is een euro duurder dan ‘gewone’ melk, maar vindt gretig aftrek. Ook vanuit de horeca is er volgens Kalverliefde steeds meer vraag. Een jaar geleden begon Kalverliefde met 3 biodynamische melkveehouders.

Begin dit jaar stelde Foodlog dierwetenschapper Margret Wenker de vraag waarom je een kalf niet bij de koe zou houden. Zij stelde in haar promotieonderzoek vast dat moederdieren er heel wat voor over hebben om bij hun kalveren te zijn.

Nieuwe Oogst - Kalverliefde-melk nu ook te koop bij Plus, 2 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 3 okt '23
  • 21:59

Nu nog het kalfsvlees zoals het populaire Franse 'escalope de veau', label rouge. Het kalf blijft bij de moeder en krijgt granen ter aanvulling. De escalope is een van de populairste stukken kalfsvlees. Er zijn alleen al in het noorden van Occitanië meer dan 600 families die zich bezig houden met de traditionele opfok van deze 'label rouge' kalveren. De kalveren worden ofwel verplicht gezoogd totdat ze naar het slachthuis worden gestuurd van hun natuurlijke moeder, of geadopteerd zijn (kalveren van type A). (€27,32/kg).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 3 okt '23
  • 14:59

En voor wie niet weet wat een zoogkoe is: een vleeskoe.

Een gebruikelijke fout in algemene media die denken dat een koe een koe is. Ook ons overkomt het weleens, zoals blijkt.

Fernand de Willigen
Fernand de Willigen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 3 okt '23
  • 12:53

#3 Theo, en als deze koeien zoveel mogelijk buiten lopen, voornamelijk gras eten en 5000 liter per jaar produceren, wat vind je er dan van?
Ik denk namelijk dat dit laatste het geval is, want dit zijn veehouders die andere systemen opzoeken.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 3 okt '23
  • 12:39

De zoveelste marketing truc. Als deze koeien nooit in het land grazen, alleen maar opgesloten zijn en vnl met mais, tarwe en soja worden gevoerd en onnatuurlijk 9000 L melk p.j. produceren is die melkkwaliteit geen spat beter dan hun zusters wier baby’s worden afgepakt. Wie daar 1 piek extra voor wil neertellen om zo zijn/haar gemoedsrust af te kopen dient zich dit wel te realiseren.

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #2
  • 3 okt '23
  • 11:03

#1 Fernand de Willigen Dank voor de opmerkzaamheid! Ik heb de afbeelding van de zoogkoe vervangen door een beter passend beeld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.