24
Fotocredits: Kalveren, Krizii

FlashKalfjes moet je meteen doodmaken

Dat lijkt het beste als je dit verhaal leest. Wat zou het geweldig zijn als kalverhouders én de kalfsvleesindustrie zouden durven uitleggen dat ze juist misstanden oplossen, maar dat door Covid-19 én dit soort artikelen de problemen nog verder groeien.

Hoezo durft u niet?

Follow the Money - Het restafval van de zuivelindustrie: drie kalfjes per minuut, 18 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #24
  • 26 aug '20
  • 16:04

Vandaag dit bericht via Twitter @SanderThus:

Deze vleeskalveren mogen weer naar binnen. De supermarktketen die jong rundvlees uit eigen land op de markt wilde brengen is afgehaakt op prijs tov het huidige (geïmporteerde) rundvlees. Probleem is het doorberekenen van de meerprijs (en marge) aan de consument. #kringlooplandbouw

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #23
  • 22 aug '20
  • 21:12

Jopie, dank voor die cijfers! Het geeft allemaal te denken. Wel jammer: de kalvermesterij hield zich stil.

Daar ligt een taak voor Foodlog.

Jopie Duijnhouwer
  • #22
  • 21 aug '20
  • 20:13

Hier nog een overzicht van kalversterfte in verschillende Afrikaanse landen. In dit overzicht zou Nederland in de middelmoot vallen: er zijn een paar studies waar de kalversterfte véél hoger is, ook waar het veel lager is.

Opvallend ook een promotie onderzoek uit Mali, waar de gemiddelde sterfte over verschillende houderijsystemen 17 % is: 10 % in de traditionele houderij, 19 % op "modernized farms" en 25 % voor "station managed calves". In dit onderzoek worden de verschillen verklaard uit de mate van betrokkenheid: "Differences between management systems may be partially attributed to the relationship of herd owners to their animals and herdsmen and thus control of care given. Most of the traditional herds were visited regularly by their owners for which livestock production and agriculture are the main economic activities." Waar een gezin economisch volledig afhankelijk is van veehouderij is overleving van een kalf beter gewaarborgd, ondanks de beperkte diergeneeskundige zorg en de enorme trits aan ziektes die vee in Mali bedreigen.

Hier nog de link de complete studie.

Overigens: als je de cijfers van Rendac niet gelooft, dan zul je onderzoek in Afrika hélemaal niet geloven, vermoed ik.

Gert van der Hoek
  • #21
  • 20 aug '20
  • 23:35

Als je een goed leven en lage sterfte wilt voor mestkalveren, dan kom je uit bij zoogkoeien? Onderste gedeelte van je melkvee insemineren met vleesstieren? De kalveren weiden in de kudde bij "stiefmoeders" waar ze kunnen drinken? Veel lagere voortijdige sterfte? Mooi leven? Mooi concept van maken?

Het kan zijn dat je dan meemaakt wat Annechien ten Have meemaakt: mooi concept, maar te weinig vraag? Dus wat moet dan het argument zijn? Of: hoe organiseer je dan meer vraag? Of: toch maar snel en pijnloos afscheid nemen?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #20
  • 20 aug '20
  • 22:48

Gert, je hebt gelijk: dood is dood, maar de manier waarop en de manier erheen maken het verschil. Als het leven vervelend is en de weg naar de dood lang duurt en pijnlijk is, is een kort leven veel beter. Maar dat willen we geen argument laten zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.