Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashKaas zonder melk

Drie jaar lang gaan Nizo Food Research, Bel Leerdammer, FujiOil en Daiya Foods onderzoeken of ze kaas zonder dierlijke eiwitten kunnen maken. Het einddoel is plantaardige kaas met dezelfde smaak, textuur en smeuïgheid als traditionele kaas. Ook de voedingswaarde moet overeenkomen. Waarom al die moeite? Plantaardige kaas heeft een lagere CO2-footprint dan gewone. HAS Den Bosch neemt onderwijl de marktpositionering en acceptatie door de consument van plantaardige kaasalternatieven voor zijn rekening.

Boerderij - Onderzoek naar gebruik plantaardige eiwitten in kaas, 16 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #8
  • 17 mei '19
  • 18:38

#7: Ik weet dat er ook veganisten zijn die met speciale yoghurt machines(oa bij Bol te koop) en probiotica wat ze bij een drogist kopen, yoghurt kunnen maken van haver- en amandelmelk of van de andere plantaardige soorten. Als je gewone yoghurt dan in een kaasdoek in een zeef op een schaal legt krijg je op het laatst ook kaas(eerst kwark), zou me zo voor kunnen stellen dat dat met die plantaardige yoghurt dan ook moet kunnen. Als je er dan tuinkruiden door doet heb je al kruidenkaas. Ze lieten dat ook met de Easiyo yoghurt zien in de demo's op QVC.
Maar wat ik wel raar vind is dat een vegan niet zonder kaas zou kunnen, je gaat of helemaal vegan of niet, dan moet je het maar gewoon zonder doen lijkt mij. Ik kan niet zonder vlees, ook al eet ik het niet perse elke dag, maar ik ga dan echt niet al die troep op soja basis kopen met allerlei onbestemde toevoegingen die nog veel ongezonder zijn dan vlees zou kunnen zijn, om die vleessmaak maar niet te hoeven missen. Dan moet je niet miepen en gewoon af en toe een goed stukje biologisch vlees kopen.

Lavinia Abdelkadir
Lavinia Abdelkadir Foodlog redactie
  • #7
  • 17 mei '19
  • 16:45

Ja, er zijn al verschillende vegan kazen, zoals Numu, een veganistische mozzarella, die in restaurants gebruikt wordt op pizza’s en andere gerechten.

Maar kaasliefhebbers zoeken specifieke kazen, met verschillende kenmerken en specifieke smaken, voor op de kaasplank of omdat ze niet zonder kaas kunnen. In The Guardian wordt uitgelegd waarom vegan kaas moeilijker te ontwikkelen is dan veganistisch vlees of zuivel. De verschillende kaassmaken ontstaan door fermentatie, temperatuur, enzymratio, microbiotische activiteit en rijpingsprocessen.

De zoektocht van de hierboven genoemde partijen naar de ‘kaasidentieke’ plantaardige kaas zal de nodige inspanning vereisen.

Astrid Spijkers
  • #6
  • 17 mei '19
  • 8:01

Was dat er niet al met de benaming Kees??? Want kijk uit, noem het geen kaas, anders komen de kaasboeren weer in opstand dat het niet die naam mag hebben...........

Cor Nouws
  • #5
  • 16 mei '19
  • 22:28

Ten eerste heel positief nieuws. Wel bijzonder dat grote gevestigde belangen al jaren bezig zijn met producten die direct werken uit plantaardige bronnen - zonder omweg via koe of geit :)

@sytske "Misschien bevatten die niet de juiste voedingswaarden?"
Tja... er zitten ondubbelzinnig nuttige stoffen in. Aan de andere kant: de hoeveelheden dierlijk vet en eiwit, laten in onderzoeken naar gezondheidseffecten voor de mens niet direct positieve sporen na. Dus dat imiteren, lijkt me niet echt nodig :)

Dick Veerman "Kunst kost altijd meer energie dan simpel echt. " Da's vrij simpel gesteld. Wat doet men voor kunst, wat doet men voor 'simpel echt'. Gesleep van allerlei voeding uit Zuid-Amerika om aan vee te voeren - common business - is niet simpel echt.

[ Overigens: hoewel de milieuwinst die te behalen is met plantaardige voeding enorm is, ben ik niet van de school die denkt dat plantaardig altijd veel beter scoort. Als je je hele menu vult met avocado's, kokosnoten, mango's etc usw, vast er ook wel wat te verbeteren. Trouwens, als je al in de biowinkel kijkt wat er aan droogwaren nog uit Nederland komt.. droevig weinig... Maar, ik geloof dat ik afdwaal :) ]

Cor Nouws
  • #4
  • 16 mei '19
  • 22:20

Ten eerste heel positief nieuws. Wel bijzonder dat grote gevestigde belangen al jaren bezig zijn met producten die direct werken uit plantaardige bronnen - zonder omweg via koe of geit :)

@sytske "Misschien bevatten die niet de juiste voedingswaarden?"
Tja... er zitten ondubbelzinnig nuttige stoffen in. Aan de andere kant: de hoeveelheden dierlijk vet en eiwit, laten in onderzoeken naar gezondheidseffecten voor de mens niet direct positieve sporen na. Dus dat imiteren, lijkt me niet echt nodig :)

Dick Veerman "Kunst kost altijd meer energie dan simpel echt. " Da's vrij simpel gesteld. Wat doet men voor kunst, wat doet men voor 'simpel echt'. Gesleep van allerlei voeding uit Zuid-Amerika om aan vee te voeren - common business - is niet simpel echt.

[ Overigens: hoewel de milieuwinst die te behalen is met plantaardige voeding enorm is, ben ik niet van de school die denkt dat plantaardig altijd scoort. Als je je hele menu vult met avocado's, kokosnoten, mango's etc usw, vast er ook wel wat te verbeteren. Trouwens, als je al in de biowinkel kijkt wat er aan droogwaren nog uit Nederland komt.. droevig weinig... Maar, ik geloof dat ik afdwaal :) ]

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.