5

Flash Dagelijkse KostJumbo heeft het moeilijk en activeert ‘code geel’

Jumbo staat voor flinke uitdagingen. In 2023 is de winst gedaald naar slechts €20 miljoen, een daling van 75% ten opzichte van het voorgaande jaar. De familie Van Eerd, eigenaars van de keten, ontvangen dit jaar geen dividend. Ook moet Jumbo zijn ambitieuze uitbreidingsplannen in België terugschroeven en het belang in restaurantketen La Place heroverwegen.

De tegenvaller komt voort uit een combinatie van factoren. Hoewel Jumbo een hogere omzet draaide door prijsstijgingen, werden de resultaten gedrukt door significant hogere kosten, waaronder personeelskosten en, zegt het bedrijf, winkeldiefstal. Daarnaast heeft de keten te maken met heftige prijsonderhandelingen. Haribo en Milka zijn al een tijdje niet verkrijgbaar in de winkel, maar daar komen nu producten van Douwe Egberts, Unilever, Danone Nutricia, Beiersdorf, Kimberly-Clark en Iglo bij, meldt Distrifood.

De familie Van Eerd heeft besloten zich geen dividend uit te keren. In voorgaande jaren keerde de familie zich jaarlijks enkele tientallen miljoenen uit.

De familie is geraakt door een fraudezaak rond voormalig CEO Frits, wat mogelijk ook bijdraagt aan de zorgen binnen het bedrijf.

In reactie op al deze uitdagingen neemt Jumbo maatregelen om het tij te keren. Het bedrijf investeert in het trainen van medewerkers en het versterken van de bedrijfscultuur die weer op de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs gebaseerd moet zijn. Met every day low prices (in plaats van aanbiedingen) is het bedrijf groot geworden. Tot die kernwaarden wil Jumbo terugkeren. Daarnaast worden grote sponsorcontracten stopgezet en komt de focus nu op lokale initiatieven. Uit een risicoanalyse van het bedrijf bleek dat de supermarkt "mogelijk niet voldoet aan de veranderende wensen en eisen van stakeholders op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusiviteit". Daar wil de keten door middel van vernieuwde aandacht voor de gedragscode, genaamd 'Code Geel', aan werken.

AD - Winst Jumbo stort in: geen dividend voor familie Van Eerd, plannen in België afgezwakt, 29 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Elske Gravesteijn
Elske Gravesteijn Redacteur, Foodlog
  • #5
  • 5 apr '24
  • 12:54

Jumbo zet zich in voor een duurzamere kaasketen door samen te werken met melkveehouders en ketenpartners. De criteria voor duurzaamheid omvatten betere leefomstandigheden voor kalveren en koeien en een positieve impact op het klimaat en de natuur rondom boerderijen, denk aan het gebruik van hernieuwbare energie, CO2-reductie, kruidenrijk grasland, lokaal voer, weidegang en comfort voor de koeien. De samenwerking biedt melkveehouders een beter verdienmodel en perspectief op lange termijn, met een toeslag op de melkprijs voor verbeteringen in dierenwelzijn, natuur en klimaat. De duurzamere kaas zal vanaf juni 2024 beschikbaar zijn in de supermarkt.

Sytske Barkhuis
  • #4
  • 2 mrt '24
  • 14:38

Ik koop nooit producten van Haribo en Milka, dus die heb ik ook niet gemist.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 1 mrt '24
  • 14:59

Haribo en Milka zijn ook elders te koop, vooral bij de Action zijn die merken veel goedkoper.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 1 mrt '24
  • 14:28

Haribo en Milka zijn al een tijdje niet te verkrijgen bij Jumbo. Houen zo zou ik zeggen! Goed voor iedereen. Maak er een USP van, of beter gezegd een unique NON selling point.

Voor de ‘lage prijzen’ hoef je er ook niet heen trouwens. Geel wordt volgens overlevering geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. Jumbo geel is te geel, logo te groot en agressief, schrikt af. Alles omgooien tot vriendelijke proporties en vooral nooit meer een baas met buitensporige geldverslindende malle hobby’s aanstellen.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 1 mrt '24
  • 12:38

Ooooh, dit jaar zullen het dividen echt niet missen als ze al jaren enkele tientallen miljoenen aan zichzelf uitgekeerd hebben..........maar wellicht kunnen we binnenkort dan 'DAG Jumbo!' gaan roepen.....?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.