0
Fotocredits: Haribo Goldbären, Open Food Facts

Flash VoedselketenJumbo zit zonder Haribo

Bij Jumbo vind je even geen Haribo. Dat heeft maken met de moeizame onderhandelingen tussen de supermarktketen en zijn leveranciers.

Jumbo neemt geen genoegen met de aangekondigde prijsverhogingen door producenten. Dat kan resulteren in lege schappen van bepaalde merken, waaronder Haribo. Dit is een gevolg van Jumbo's strategie om lage prijzen te handhaven om verloren marktaandeel terug te winnen, zoals Ton van Veen de baas van Jumbo de afgelopen weken in de media heeft laten weten.

Naast Haribo worden ook producten van Coca-Cola en sommige biermerken beperkt geleverd. De onderhandelingen over de inkoopcondities voor 2024 tussen Jumbo en deze leveranciers zijn nog niet afgerond. Jumbo's standvastigheid in deze onderhandelingen past in een bredere context van stijgende grondstoffen-, energieprijzen en lonen. Leveranciers sturen hun hogere inkoopnota's door aan supermarkten. Die proberen de prijzen voor hun klanten laag te houden en weigeren die te betalen. Jumbo wil daar nog een extra stap in zetten.

Afgelopen week berichtten we uitgebreid over het spektakel waarmee in Frankrijk de inkoopgesprekken tussen supermarkten en hun leveranciers in de media worden verslagen. Daar was het grote nieuws dat supermarkt Carrefour PepsiCo buiten de deur zette, terwijl Leclerc (met een veel groter marktaandeel) verwacht PepsiCo's prijsvoorstellen wel omlaag te kunnen onderhandelen.

Het geheim zit in het volume.

Supermarkten die de fabrieken van hun leveranciers flink laten draaien, kunnen de beste condities bedwingen. De Franse markt is bijna 4 zo groot als de Nederlandse. Dat zet Nederlandse supermarkten op een volumenadeel. De grote A-merken zijn minder genegen met hen mee te buigen. De Nederlandse supers kijken daarom naar inkoop via buitenlandse inkooppartners met wie ze samen wel een vuist kunnen maken.

Distrifood - Jumbo heeft geen Haribo meer en aanvoer Coca-Cola droogt op, 9 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.