1

FlashInsecten tot vlees koken

Te veel vlees eten kost te veel landbouwgrond en dat schaadt de planeet. Een minder belastende bron van eiwitten zijn insecten. Daar is minder land voor nodig, ze kunnen afvalstromen verwerken, stoten minder CO2 en leveren volwaardige eiwitten. Eet dus regelmatig een worm in plaats van een worstje. Alleen, wij - westerlingen - lusten ze niet.

Niet getreurd, dachten onderzoekers van de Zuid Koreaanse Wonkwang Universiteit, dan proberen we toch of we insecten op vlees kunnen laten lijken? Dat kan door ze ernaar te laten ruiken. En dat blijkt een kwestie van de juiste bereidingswijze kiezen. Gestoomde meelwormen ruiken naar mais, gefrituurde naar garnaal en als je meelwormen verhit met suikers (jaja, Maillard) karamelliseren de eiwitten en suikers tot een reeks van vleesachtige en hartige aroma's.

De onderzoekers hebben dan ook de goede hoop dat - als insecten net zo smaken als het vlees dat ze vervangen - ook wij massaal aan de insecten gaan.

ScienceDaily - Cooking up mealworms into a tasty, healthful, 'meat-like' seasoning, 26 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 29 aug '22
  • 19:06

Wereldwijd zijn er maar enkele 100en miljoenen mensen die insecten eten. Om de gehele 7miljard eraan te brengen terwijl er ook alternatieven zijn zie ik nog niet gebeuren.

De insecten kunnen ook prima als diervoeder (bv kippen) dienen of de reststromen direct aan dier voeren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.