1
Fotocredits: Kassabonnen en mobiel, Foodlog Media

Flash Dagelijkse KostInflatie stabiliseert, maar u betaalt fors meer dan een paar jaar geleden

Op basis van zijn eerste schatting, meldt het CBS dat de algemene inflatie in april 2,7% bedroeg. In maart was de inflatie 3,1%. Inmiddels ligt de inflatie weer op een niveau zoals in de periode voorafgaand aan Covid. Levensmiddelen werden weer een klein beetje duurder (3,2%).

Daarmee lijkt het leven terug naar normaal, maar schijn bedriegt. De inflatie wordt ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder berekend. Als de inflatie 0 is, maar prijsniveau van jaar tot jaar met 10-12% steeg in het jaar daarvoor, dan betekent dat dat de prijzen op een hoog niveau stabiliseren. Dergelijke stijgingen waren normaal in de periode na Covid en de start van de oorlog in Oekraïne.

In België zijn de voedselprijzen deze maand iets gedaald. De Standaard legt zijn lezers uit wat we zojuist schreven: dit betekent dat als uw inkomen niet mee is gestegen, u inmiddels een groter aandeel van uw inkomen aan voedsel (en andere producten en diensten) betaalt en zult blijven betalen.

Vooral voedsel is sinds de oorlog het duurst geworden.

CBS - Inflatie in april 2,7 procent bij snelle raming, 30 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 7 mei '24
  • 10:18

Ook volgens de consumentenprijsindex (CPI) komt de inflatie over april uit op 2,7%, meldt het CBS. Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het inflatiecijfer van april is hetzelfde als bij de snelle raming die de basis vormt voor het bericht hierboven.

Het inflatiecijfer op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) kwam uit op 2,6% in april. Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP dus 2,6% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In maart was de inflatie volgens de HICP 3,1%. De inflatie in de eurozone was in april net als in maart 2,4%.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.