3
Fotocredits: 'Rabbits', Toolstotal

Flash PerspectiefIn Parijs is de wolf een konijn

In Nederland maakt het platteland zich zorgen over de wolf die niet past en zorgt voor last. In Parijs is de wolf een konijn.

Driehonderd beschermde konijnen bezorgen Parijs kopzorgen. Ze graven duizenden tunnels onder het beroemde park Esplanade des Invalides. Hun graafwerkzaamheden veranderen het strakke gazon in een gatenkaas en ze schijten de hele boel onder. De Franse militairen, die het terrein onderhouden, hebben er hun handen vol aan.

In de lente van 2020 verwijderden de Franse militairen stiekem vijftig wilde konijnen. Dit kwam dierenrechtenorganisatie Paris Animaux Zoopolis ter ore, die de kwestie voorlegde aan de rechter. Ondertussen groeit de konijnenpopulatie gestaag door. De Franse autoriteiten hebben de kosten van de schade die de konijnen tot nu toe hebben aangebracht geschat op €366.000. De autoriteiten zijn nu van plan om de konijnen te verhuizen naar Bréau, een dorpje 70 kilometer van Parijs, maar ook daar is de dierenrechtenorganisatie het niet mee eens.

De konijnen waren ooit de muze van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, die zijn atelier had in het aan het park grenzende Hôtel Biron. Rodin was zo gecharmeerd van de konijnen dat hij zijn gehele oeuvre aan Frankrijk schonk, toen de Franse overheid het gebouw wilde slopen. Zo bleef zijn atelier, met uitzicht over de konijnen, bestaan. Ze zijn er niet meer weg te denken.

The Guardian - A glorious lineage, or an expensive disaster? Paris is at war over 300 wild rabbits | Agnès Poirier, 10 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 11 mrt '24
  • 18:18

#2 ellen, "Een oplossing kan misschien ook zijn de kosten voor de gemaakte schade te verhalen op de actievoerders. Ergens tegen zijn is makkelijk, ergens verantwoordelijkheid voor dragen is een stuk moeilijker."
Die schade wordt opgemaakt ahw door mainstream-Frankrijk. Je zou ook die beesten daar gewoon hun gang kunnen laten gaan......maar dat gaat weer niet vanwege de olympische spelen, die een tiptop-park vereisen.
Ik zou het de geheime dienst laten doen (één of andere ziekte of middel), stiekum. Of inspecteur Clouseau.?
#1 Wouter, weet niet of dat gaat werken (afgezien van Zoopolis). Die konijnen zien er fit uit, hebben plenty overzicht, dus dat wordt rennen voor een vos. Denk dat de uitgezette vossen Parijs ingaan, op zoek naar vuilnis, is makkelijker.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 11 mrt '24
  • 18:01

#2 dat is een goede vraag Wouter. Het probleem dat de actievoerders hebben met het uitzetten van de konijnen in het dorpje Bréau is dat ze daar worden uitgezet in een jachtgebied. Ik weet niet of de actievoerders specisisten zijn maar wanneer dat wel het geval is, is het uitzetten van vossen denk ik een probleem.
Een oplossing kan misschien ook zijn de kosten voor de gemaakte schade te verhalen op de actievoerders. Ergens tegen zijn is makkelijk, ergens verantwoordelijkheid voor dragen is een stuk moeilijker.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 11 mrt '24
  • 14:05

Misschien maar een paar vossen uitzetten?
Daar kunnen dierenbeschermers niet echt tegen zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.