2
Fotocredits: 'Dry pet food on white in the shape of a fish', Marco Verch under Creative Commons 2.0

FlashHondenvoer met bedreigde haai

'Oceaanvis' of 'witte vis', onder die noemer kun je kennelijk ook haai terugvinden in producten. Onderzoekers analyseerden katten- en hondenvoer uit Singapore op DNA van haaien. 31% van de onderzochte monsters bevatte haai, grotendeels kwetsbare soorten. Haaien zijn een bijzonder begeerd product. Naast de consumptie van vlees en vinnen(soep), wordt de haai gebruikt voor cosmetica. Haaienvlees in diervoeding is mogelijk een restproduct. De lucratieve handel in haaienvinnen maakt dat haaienvlees over het algemeen vrij weinig waard is. Volgens de onderzoekers kan het ook een aanwijzing zijn dat de handel in haaienvlees toeneemt. Fabrikanten houden zich trouwens gewoon aan de voorschriften. Aan de ingrediëntenlijsten van diervoeding zijn weinig regels verbonden.

The Guardian - Endangered sharks found in cat and dog food, DNA study shows, 7 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 10 mrt '22
  • 22:28

Er worden sowieso nog haaien gevangen, ook voor de lever waaruit het veelgebruikte squalene wordt gewonnen voor de medische en cosmetische industrie. Wellicht blijft er dan kraakbeen over. Maar onder druk van milieuorganisaties, wordt er steeds meer squalene aan olijfolie onttrokken wat de gezondheidseffecten hiervan weer naar beneden haalt zonder het op de etikettering aan te geven (Het DEOLEO concern levert naast olijfolie ook squalene). Over gezondheidsvoordelen: Food-Info

Zie ook: Olijfolie niet nep maar vernaggeld (FL)

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 8 mrt '22
  • 9:59

Het klopt dat er vanuit de EU niet zo veel regels zijn voor petfood. Wel heeft Fediaf richtlijnen voor etikettering en declaratie van ingrediënten geformuleerd in een Code of Practice.

Overigens zijn er ook veel supplementen met haaienkraakbeen op de markt voor humaan gebruik. Ook daarbij is het vaak de vraag hoe de supplementenfabrikant aan dat kraakbeen komt. Nog afgezien van de vraag of dergelijke producten ergens goed voor zijn, zie hier.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.