1
Fotocredits: 'Pizza boxes', Pxfuel

Flash Dagelijkse KostHoe maak je een vette pizzadoos recyclebaar?

Wist jij dat een pizzadoos niet bij het oud papier mag? Vet uit de pizza trekt gemakkelijk in het karton. Dat vet is bijna niet meer te verwijderen en maakt de pizzadoos niet recyclebaar.

Dat tikt flink aan, gezien de bergen pizzadozen die de populaire pizza genereert. Die dozen recyclen levert een berg milieuwinst.

Amerikaanse onderzoekers denken een oplossing te hebben gevonden voor de van vet doordrenkte pizzadozen. Ze zetten twee reactorvaten boven elkaar. De verontreinigde pizzadoos stoppen ze in de eerste reactor en voegen daar het milieuvriendelijke oplosmiddel dimethylether aan toe. Het oplosmiddel trekt de kaasresten en het vet uit het karton en de vetverzadigde vloeistof sijpelt door naar de tweede reactor. In die reactor wordt vloeistof weer gesplitst in vaste (vet)delen en oplosmiddel. Het oplosmiddel gaat vervolgens weer terug in het eerste reactorvat.

Dit circulaire systeem is duurzamer dan een traditioneel waterwassysteem, dat veel verontreinigd water en hoge energiekosten oplevert vanwege het wassen en drogen van het verontreinigde materiaal.

De onderzoekers begonnen met de pizzadozen omdat veel mensen belang hechten aan het recyclen van voedselafval. Maar de mogelijkheden voor materiaalscheiding gaan veel verder. Zo denken ze aan het recyclen van batterijen. Aangezien alle materialen die gebruikt worden om de vervuiling uit de dragers te halen, hergebruikt kunnen worden in het volgende afval-extractieproces, zien ze volop praktische kansen voor de circulaire economie.

Phys.org - Researchers break down pizza box recycling challenges, one slice at a time, 16 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 18 mei '24
  • 15:54

Hoe krijgen we die ongezonde overal gepromote halfwarme, crunch verloren, pizza's - tot en met vele Hollywood films - de deur uit? Als je dan een keer n goede pizza wil met salade erbij... ga dan naar het Mediterrane restaurant.
Een ander probleem de PFAS (plastic) coating van dit soort kartonnen vaak (alle 'glad' karton - bakpapier - is verdacht) Ook die belanden in de papierbak.
En hoe zit het met die plastic wikkels om kartonnen dozen?
Vind het al een knap staaltje om al dat plakband op kartonnen verpakkingen te verwijderen...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.