0
Fotocredits: 'Nutella for breakfast', Janine

Flash Dagelijkse KostHoe duur wordt straks de Nutella?

De hazelnotenoogst in Turkije valt dit jaar tegen. De initiële schattingen waren nog optimistisch, aldus analist Jara Zicha van Mintec. Maar toen de oogst in 's wereld grootste hazelnootproducent begon, bleken de notenboeren minder noten te verzamelen dan verwacht. Slechte weersomstandigheden, klimaatverandering en hongerige insecten krijgen de schuld.

Het Turkse ministerie van Landbouw en Bosbouw ging dit jaar uit van een productie van 718.000 ton, een daling van ongeveer 13% ten opzichte van vorig jaar. De handelshuizen komen nu in hun ramingen uit op 620.000 à 650.000 ton, nog weer lager. Dat maakt dat de prijzen van hazelnoten op de grondstoffenmarkt de laatste tijd flink stijgen: in 2 maanden tijd met 40%.

Of het voor grote afnemers als Ferrero dit jaar een probleem gaat vormen is de vraag, dankzij de prijszettingsmacht van de fabrikanten en de al eerder gesloten contracten tegen lagere prijzen. Maar na ook de gestegen suikerprijzen - het belangrijkste ingrediënt van Nutella - en cacaoprijzen zullen zoetekauwen er niet aan ontkomen dat ze straks meer geld moeten neerleggen voor een pot Nutella.

De Tijd - 403 Blocked , 11 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.