17
Fotocredits: 'Vogezen', Pxhere

FlashFransen planten, wij kappen

Eén boom voor iedere Fransman, 30 jaar lang. Ofwel 70 miljoen bomen per jaar. Dat kost zo'n €8,8 miljard, maar uitgesmeerd over 30 jaar is het jaarlijks maar €300 miljoen. Het doel: 1.760.000 hectare vitaal bos, op verdroogde, braakliggende of verzwakte gronden. Niet alleen een buffer tegen de klimaatverandering, een CO2-vastlegging van jewelste maar ook een grote voorraad bouwhout. Opstoken doen de Fransen hun bossen niet. Frankrijk bestaat voor een derde uit bos, zo'n 17 miljoen hectare. In Nederland blijven we steken op 10% en kappen we verhoudingsgewijs tweemaal zoveel als in het Amazonegebied.

Huffington Post - Pour sauver les forêts françaises, il faudrait planter un arbre par habitant pendant 30 ans, 17 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #17
  • 22 sep '20
  • 15:51

#14, ellen, grote delen van Spanje zijn indrukwekkend boomloos; héél goed voor het ontwikkelen van hittegolven, die vervolgens Europa intrekken, en bij jou de meren laten droog vallen.
Bovendien worden natuurgebieden illegaal ontwaterd (oa Donana) voor de land en tuinbouw aldaar, zodat wij aardbeien kunnen eten in de winter.
#16, Willem, hoort thuis (maar ja eigenlijk ook niet daar) bij 'de Boerderij'.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #16
  • 22 sep '20
  • 15:07

Dat kan best. Ga de Markerwaard inpolderen en dan zet je je bomen daar maar.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #15
  • 21 sep '20
  • 21:50

En dan nu Duitsland.
De Duitsers zijn zuinig op hun bossen die daar 32% van de oppervlakte beslaan! 90.000.000.000 Bomen, meer dan 1000 per inwoner, elk jaar meer en héél hard nodig voor hun klimaatdoelen. Maar liefst 25% van onze landbouwproducten producten exporteren we naar Duitsland waar ze erg blij mee zijn, want dan hoeven daar geen bomen gekapt te worden om landbouwgrond vrij te maken.

In Nederland 20 bomen per inwoner (Resource 2015). Willen we Duitsland evenaren, dan moeten we beginnen met de aanplant van 18.000.000.000 bomen.

De 90 miljard bomen in het Duitse bos tellen ca. 90 boomsoorten en 1.215 plantensoorten. De beukenbossen die als natuurlijk boserfgoed zijn aangewezen, herbergen ongeveer 6.700 verschillende diersoorten.

Bron:
- Forstwirtschaft in Deutschland
- Schutzgemeinschaft Deutscher Wald

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #14
  • 20 sep '20
  • 18:29

In Spanje staat water hoger op de agenda dan in Frankrijk heb ik het idee.
Ondanks dat de wateraanvoer in Spanje jaarlijks de helft is van Frankrijk (112 km3 / jaar tegen 211 km3 / jaar) is de opslagcapaciteit vijf keer hoger (53 km3 / jaar tegen 10 km3 / jaar). In 2008 was het volume aan jaarlijkse wateronttrekkingen (32 km3) in beide landen gelijk. Terwijl in Frankrijk slechts 12% werd gebruikt voor irrigatie, was irrigatie in Spanje goed voor ongeveer 60% van de antropogene onttrekking. In Frankrijk zijn de meeste onttrekkingen bedoeld voor het koelen van energiecentrales. (Bron: http://www.set-revue.fr/ailleurs-en-europe-lespagne-et-son-eau-si-proche-si-loin)
Verder kun je in ons departement rustig vijf jaar uittrekken om een waterberging aan te leggen. Er zijn dure studies voor nodig van onderzoekbureaus om ingewikkelde vergunningen aan te vragen. Is deze toegekend en je begint met de aanleg van zo'n bassin, moet je geluk hebben dat er geen drie of vier milieu- organisaties voor gaan liggen om de aanleg te verhinderen. Je moet over de nodige doorzettings en uithoudings vermogen beschikken om water te willen bergen. De boel plat leggen met trekkers en om extra subsidie vragen na droogte lijkt tot nu toe een makkelijker te bewandelen weg.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #13
  • 20 sep '20
  • 16:29

Er is maar een ding wat bovenaan de Europese lijst moet komen te staan: Regenwaterberging en dammen bouwen. Anders komen o.a. de Fransen en Spanjaarden over een decennia naar hier emigreren.
Verder oppassen dat dat dode hout niet in de fik vliegt. Beetje zonde van de CO2 opslag. Dan kun je die beter rooien en bij de Amer centrale bijmengen voor een bosbrand deze verteerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.