0
Fotocredits: Mosselbank met mosselen (Mytilus edulis) met meetpaal bij De Cocksdorp Ecomare via Wikimedia

Flash PerspectiefHekjes helpen jonge mosselen, vogels én de kust

Beschermende, lage hekjes op de bodem van de zee blijken jonge mosselen een flinke groeiboost te geven. Dat ontdekte Jildou Schotanus van de Hogeschool Zeeland.

Haar vondst is van belang omdat mosselbanken cruciaal zijn voor de ecologische gezondheid van de Waddenzee en de Delta. Ze zuiveren het water door slib en zand vast te houden, bieden leefruimte aan andere soorten en beschermen de kustlijn door de kracht van de golven te remmen.

Het innovatieve aspect van Schotanus' onderzoek is de focus op mosselzaad. Jonge mosselen kunnen overleven en gedijen in gebieden die periodiek droogvallen, iets waar volwassen exemplaren moeite mee hebben. De hekjes spelen bij de groei van de mosselbank een dubbele rol: ze beschermen de jonkies tegen natuurlijke vijanden en helpen meer zand en slik op de bodem te houden waarin de mosselen zich kunnen vestigen.

De eenvoud is meteen ook een deel van de kracht van de hekjes. Ze ondersteunen de groei van mosselbanken heel effectief en zijn bovendien kostenefficiënt en onderhoudsarm in vergelijking met andere methoden om de kust te beschermen zoals golfbrekers of kokosmatten.

Interessant is ook de interactie tussen de hekjes en het lokale vogelleven. Vogels zoals wulpen en scholeksters vinden door de hekjes makkelijker eten. Die eenvoudige hekjes zijn een oplossing voor vele uitdagingen tegelijk!

Nature Today - Nature Today | Hekjes helpen jonge mosseltjes, 17 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.