FlashGruwelen met mensen in beeld mag niet

In Nederland roept de Partij voor de Dieren op om misstanden in stallen en slachthuizen te filmen en laten zien. Als burgers gruwelen, willen ze geen vlees meer. In Frankrijk mag dat niet. Nou ja, het ligt iets genuanceerder. De rechter deelde een boete uit van in totaal €9.500 aan de filmers van dierenactivistengroep L214. Ze hadden het personeel van een gruwelslachthuis niet mogen filmen.

L214 - L214 condamnée pour avoir permis de filmer les conditions d'abattage à Mauléon-Licharre, 27 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #6
  • 29 nov '19
  • 18:23

Waarschijnlijk telt (ook) mee dat in Frankrijk het potretrecht veel strenger geregeld is dan bijv. Nederland.

Voor zover ik weet: In Nederland mag ik gewoon mensen op de foto zetten en zelfs op internet plaatsen. De persoon moet dan aantonen dat het zijn/haar belangen schaadt (ja, tenzij). In Frankrijk is het maken van de foto al verboden en het delen al helemaal.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 29 nov '19
  • 14:45

Volgens mij is het punt dat vanwege de privacy de mensen filmen en vervolgens de beelden verspreiden niet had gemogen.

Daar zit ook wel een logica achter, immers je weet niet wat een ontvanger van de beelden gaat doen t.a.v. de "dader". Dader tussen haakjes, daar gaat een rechter immers over.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 29 nov '19
  • 13:36

Sorry, zo goed geïnformeerd ben ik niet. Excuses. Mijn laatste alinea in #2 klopt niet. Deze rechtszaak betreft misstanden in een gewoon slachthuis (slachterij van biologisch en Label Rouge vlees).
Ik vind het prima dat L214 deze misstanden aan het licht brengt. Waar ik meer moeite mee heb is dat die video's met misstanden aan het grote publiek moeten worden getoond. Bij vermoedelijke misstanden schakel je de politie in. (Wanneer ik vermoed dat mijn buurman zijn hond mishandeld, spreek ik hem daar op aan en schakel de politie in wanneer hij niet stopt. Ik ga niet stiekem bij hem filmen en dit vervolgens op de sociale media delen)

(off topic: ik woon in een gebied waar voornamelijk Limousin runderen rondlopen)

Hans Pollemans
  • #3
  • 29 nov '19
  • 11:48

#2 Mme Colpa ! Jij bent zeker beter geinformeerd dan ik, want je 'staat' tussen het vee. Ik weet dat ze verdoofd worden. Dat worden ze in feite op het filmpje ook, maar niet zonder gruwel.
Ik zou graag zien dat de stress vanaf de stal al weggenomen wordt. Ik ben een pricipieele vleeseter, maar als ik op de snelweg een halfopen 'bus' van drie verdiepingen met opeengepropte onrustige varkens voorbij rijd, dan vind ik dat beneden onze 'stand'.
Waarom dieren bewust met dodelijke onrust op zadelen ? Dat heeft niets met een menselijke projectie op dieren te maken, het is een vorm van respect voor de natuur. Je trekt ook niet voor de lol takken van bomen.
Halal.
Ik kan een docu van meer dan tien jaar niet meer terugvinden. Een slachter op het Turkse platteland slacht een geit. Hij streelt haar. Hij kust haar om vergiffenis te vragen op de kop ! Dan een snelle haal. Ik vermoed dat de geit minder afziet dan beesten tijdens onze slachtcyclus van stal tot in het slachthuis. Zelfs als het volgende regels gaat.
Dat die geitenslacht niet respresentatief is, zal wel. Ook de menselijke maat rammelt er.

ps. Ik ben benieuwd in welke streek van Frankrijk je 'boert'. Ook last van de droogte ?
In de zuidelijke Morvan was het erg; het slachtvee (Charolais) begon al in juli aan het winterhooi.. Vlees qua structuur en smaak vinden wij lekkerder dan Limousine.. €5 voor 2 Cotes de Veau in de supermarkt bij echte slagers... Wat hier niet bestaat en te krijgen is.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 29 nov '19
  • 10:16

Hans, volgens de Europese wet is verdoven voor de slacht verplicht. Voor rituele slachtingen worden uitzonderingen gemaakt. Van deze gruwelijke (mislukte?)slachtingen komen de filmpjes naar buiten. Ook deze week verscheen er plots weer zo'n filmpje van een halalslachting in mijn tijdlijn. De beelden waren walgelijk de commentaren richting de moslimgemeenschap schokkend.
Ik denk dat de rechter met deze uitspraak een veenbrand probeert te blussen. Maar door het werkelijke probleem niet te benoemen zal deze vast in de toekomst nog harder oplaaien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.