57
Fotocredits: 'Wolf', Pixabay

Flash PerspectiefGroenLinks durft boer te vertrouwen, PVV en BBB botsen over dieren

Het boek Wegens stikstof gesloten van emeritus hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg maakte furore dinsdag 30 januari tijdens het landbouwbegrotingsdebat in de Tweede Kamer. Van der Ploeg, die ooit de toegang tot het ministerie van LNV werd ontzegd vanwege zijn pleidooien voor een niet-padafhankelijke boer, geeft in zijn boek het voorbeeld van boeren die er een sport in gingen zien om hun milieudoelen beter te halen dan anderen.

Het is een aanstekelijk spel dat werkt als je boeren de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe ze hun milieudoelen het beste kunt halen. Kamerlid Laura Bromet verklaarde in het landbouwdebat dat de Kamer voerde dat ze een oude CDA en VVD-gedachte omarmt: laat de boer bepalen hoe hij doelen haalt en schrijf niet voor hoe hij dat moet doen. Doelsturing heet dat. Groene en andere linkse politici hadden daar nooit vertrouwen in. Boeren mogen Van der Ploeg wel een bloemetje sturen want ook zij pleiten al vele jaren voor doelsturing.

De formatie leek een nieuwe deuk te hebben opgelopen. Dierenwelzijnswoordvoerder Dion Graus (PVV) botste met Caroline van der Plas (BBB) over afschot van de wolf. Dat ging zo ver dat zij zich vermoedelijk realiseerde dat Graus' dierenwelzijnsopvattingen niet ver van de Partij voor de Dieren staan.Een voor Foodlog herkenbare redenering zat in de bijdrage van Rosanne Hertzberger (voorheen NRC). Zij was kritisch op de wetenschappelijke basis van het stikstofbeleid en kwam met een bijdrage over stikstof die volgens duurzaamnieuws.nl-columnist Huib Stam hier regelmatig in een 'echokamer' voorbijkomen. Voor de Kamer was het echter een nieuw geluid. Volgens Stam kun je beter naar het stikstofboek van Van der Ploeg luisteren. Het bijzondere was dat de VVD dinsdag in de Kamer dichter bij GroenLinks kwam te liggen.

de Volkskrant - GroenLinks-PvdA staat nu ook open voor zelfregulering stikstofuitstoot op het boerenerf, 1 feb 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #57
 • 5 feb '24
 • 9:50

René #56 . Als ik niet net wakker was viel ik nu in slaap.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #56
 • 5 feb '24
 • 9:47

#55 Frans, is het ook een idee om met bewijsstukken te komen van de stikstofneerslag.

Dit moet samen met alle 'wetenschap(pers)' toch eenvoudig aan te leveren zijn.

De flutargumenten die zoals altijd over tafel vliegen als 'bewijs in overvloed' 'de wetenschap consensus' etc. etc. ben ik wel een beetje flauw van.

Dick vroeg het je ook netjes en je komt met niks anders dan 'bewijs in overvloed'
Wellicht kan Wieger Wamelink je helpen bewijzen dat de aarde plat is.

Het helpt niet echt om het 'rechtse gevaar' aan te jagen, Frank wilde mij ook al dat hoekje redeneren. Een media hype is dat te noemen bij gebrek aan verstand van zaken en/of beter nieuws.

De gehele (oud)wetenschap staat volledig voor aap op dit onderdeel.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #55
 • 5 feb '24
 • 9:28

Nico Gerrits #53 . Wetenschappers en beleidsondersteuners verdacht maken van vals spel ten voordele van 'groen', de suggestie wekken dat de KDW aan de kant geschoven kan worden of denken dat op basis van de opvatting van één wetenschapper, die haaks staat op de gangbare opvatting van de wetenschap, we van Brussel meer mest mogen gaan uitrijden, creëert valse hoop bij boeren. Het betekent kostbaar tijdverlies voor oplossingen, wat als een boemerang spoedig terug zal komen en dan vooral onze boeren zal treffen. De echte vijanden van boeren zitten in het rechtse/populistische kamp.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #54
 • 5 feb '24
 • 6:57

Er is volgens LNV ook een 'consortium' die een advies heeft uitgebracht teneinde de Handleiding Voortoets Stikstof (HVS) op te stellen, je weet wel die HVS die de provincies hanteren om wel of geen vergunning te eisen en de drempel hiervoor op 0,005 te zetten.

Het advies van dit 'consortium' is zoek, ze weigeren het althans te verstrekken.
Dat een dergelijk advies door 4 gerenommeerde bureaus is gegeven is nog maar de vraag, de kans is vele malen groter dat LNV dit in eigen bewoording heeft vertaald naar de onzin die het nu is.
Net als het TNO rapport van april 2022 op basis waarvan de drempelwaarde in de HVS al naar minimaal 1 mol had gekund echter middels een 'appreciatie' onbruikbaar is gemaakt.

Misleiding van het parlement ten top, gek hé dat boertjes boos worden.
Ik wordt niet boos, ik wordt nog feller om dit rattengedrag boven tafel te krijgen.

LNV doet er momenteel alles aan om de motie Holman om zeep te helpen.
Het lijkt er op dat Holman dit ook nog laat gebeuren en dat is best grappig want dan laat deze NSC partij iets onwettig toe. En ik meende dat Pieter daar nogal op tegen was.....

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #53
 • 4 feb '24
 • 21:34

Zo Frans, laaghangend fruit plukken. Bedoel je piekbelasters? Zijn dat de rotte peertjes?
LNV heeft een heel cohort Wageningers op de been gehouden met bakken geld voor telkens rapporten die precies het beleid ondersteunden. Er was geld genoeg om kwalitatief goed onderzoek te doen, maar ik ben er van overtuigd dat ofwel de Wageningers dat soort onderzoek niet konden bedenken, ofwel dat de enkeling die het wel bedacht het niet mocht uitvoeren. Waarom? Omdat je bij de meeste zaken die uitgezocht zouden moeten worden op je klompen kon aanvoelen dat het haaks op de "bevindingen" van de gesubsidieerde club zou staan.

En oh ja Frans, bereidt je er maar vast op voor dat zeer kort na 31 maart Nederland opgeschrikt gaat worden door een enorm kabaal en gekraak. Alle eikebomen in de Oude eikenbossen storten dan in.

Tenzij we natuurlijk onmiddelijk daadkracht vertonen en actie ondernemen en al die bomen gaan onderstutten. Kunnen de XR protestantjes nuttig werk doen i.p.v. asfaltkevertje te spelen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.