1
Fotocredits: Kranen op de kade van Odessa, een van de grote handelshavens van Oekraïne, George Chernilevsky

Flash VoedselketenGraanoorlog Polen-Oekraïne escaleert: geen wapens meer

De wereld zit te springen om graan uit Oekraïne. Dat kan het land niet via de Zwarte en Middellandse Zee exporteren omdat Rusland dat sinds 17 juli niet meer toe laat. Het graan komt daarom via de EU lidstaten die het meest naar het Oosten zijn gelegen de Unie binnen. Daar verstoren ze de markt. Boeren die in Oost-Europa graan telen zien hun prijzen inzakken. Met name Polen verzet zich daar al een tijdje tegen; Poolse boeren eisen al geruime tijd dat hun overheid optreedt om de positie van hun product hun economisch te waarborgen.

Polen zei al Oekraïne niet in de EU te willen zonder handelsbeperkingen op het gebied van graan.

Oekraïne dreigde drie dagen geleden Polen, Hongarije en Slowakije bij de Wereldhandelsorganisatie aan te klagen als ze Oekraïens graan op hun markten weigeren. Polen kondigde op 12 september aan een importban in te stellen als de EU de hare niet zou verlengen. Dat deed de EU niet.

Laat op woensdagavond 20 september maakte Polen bekend geen wapens meer te zullen leveren aan Oekraïne. Die houdt het nu voor zichzelf; Oekraïne moet het zelf maar uitzoeken. Het is een pijnlijke barst in de NAVO-steun aan Oekraïne.

Voedsel blijkt een belangrijk wapen in de oorlog zoals Rusland die voert. Onlangs vertelde Ingrid de Zwarte op Foodlog dat voedsel inzet kan zijn van politieke strijd en volledige oorlog. Sterke internationale instituties zouden de inzet van voedsel als wapen en drukmiddel moeten verbieden. Het is duidelijk dat de blokkade die Rusland inzette voor transport van Oekraïens graan via het Middellandse zeegebied bedoeld is om de NAVO-landen uit elkaar te spelen.

CNN - Poland will stop providing weapons to Ukraine as dispute over grain imports deepens | CNN, 21 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 22 sep '23
  • 8:21

Trouw laat de invloed van de Poolse verkiezingen zien op het besluit om Oekraïne droog te zetten. De regeringspartij van de premier speelt een xenofobe kaart. De regering was geen grote vriend van Oekraine. Het volk wel. Het ving onder meer 1,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen op, een Slavisch broedervolk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.