4
Fotocredits: 'Roundup', Mike Mozart

FlashGlyfosaat blijft Bayer achtervolgen

Edwin Hardeman was de tweede Amerikaan die Monsanto - in 2018 door Bayer overgenomen - voor het gerecht daagde omdat zijn lymfeklierkanker te wijten zou zijn aan het gebruik van glyfosaat (Roundup). Een lekenjury gaf hem gelijk en kende hem een schadevergoeding toe van $80 miljoen, door de rechter verlaagd naar $25 miljoen. Dat bedrag houdt stand in het hoger beroep. Net als de uitspraak dat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn, omdat het Hof de facto weigerde de zaak van Hardeman te herzien, zoals Bayer gevraagd had. Bayer hoopte dat het oordeel en de onderbouwing vernietigd zouden worden, zodat het concern de 125.000 (!) andere rechtszaken zou kunnen schikken. Voor die megaschikking heeft Bayer €11 miljard opzij gezet. Het hoger beroep zet de schikking weer op losse schroeven.

FranceTVinfo - Glyphosate : la condamnation de Monsanto dans le procès intenté par un retraité malade d'un cancer confirmée en appel, 16 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 20 mei '21
  • 22:09

Huib #3 Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. (RIVM)
Azijn ook het Azijnzuur van de Roundup zónder glyfosaat, verdelgt slechts de bovengrondse delen en gebruikt men daarom het hele jaar door waardoor het erg duur is. De reden waarvoor RIVM het gebruik van keukenazijn verbiedt heeft te maken met de etikettering die niet voorziet in het gebruik als onkruidverdelger.

Hier mag de particulier voor zijn oprit ook Roundup mét glyfosaat gebruiken, de gemeente mag dit voor de openbare ruimte echter niet meer.

Ik heb gelukkig vierkante tegels en gebruik 2x per jaar een voegenkrabber met lekker groot handvat, goedkoper kan het niet.

Huib de Vriend
Huib de Vriend Advies over verantwoord innoveren
  • #3
  • 20 mei '21
  • 15:04

@Joep: Om de verwarring compleet te maken is er ook nog altijd Roundup (Ultimate) mét glyfosaat. De Roundup waar jij op duidt is voor de consumentenmarkt. Kun je trouwens ook gewoon schoonmaakazijn voor gebruiken. Dat is effectief maar schijnt ook niet erg goed te zijn voor het bodemleven.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 17 mei '21
  • 14:34

De merknaam 'Roundup' moet niet meer gebruikt worden om glyfosaat aan te duiden.
Roundup zoals het tegenwoordig in de winkels ligt is niet (meer) het product op basis van glyfosaat waar het om draait. Roundup is een merknaam voor een aantal tuin-producten, zónder glyfosaat om het ingewikkeld te maken?

Hommels gaan trouwens ook aan glyfosaat producten ten onder (British Ecological Society).

Gert van der Hoek
  • #1
  • 17 mei '21
  • 12:14

Podcast van Parkinson expert Bas Bloem: Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson ?
De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Volgens neuroloog Bas Bloem (Radboudumc) hebben we dat onder andere te danken aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In dit college legt hij uit hoe die onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken.

Aangetoond bij muizen dat Roundup / glyfosaat de Substantia Nigra (onderdeel van de hersenen) aantast: cellen sterven af, veroorzaken iets dat wij benoemen als " Parkinson".
Link

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.