1
Fotocredits: 'Uitzetten van glasaal', FL Media

FlashGlasaal langs hele Nederlandse kust geteld

De Postcode Loterij gaf er geld voor. Vanaf 2020 worden op alle plekken langs de Nederlandse kust waar jonge paling uit zee de binnenwateren binnentrekt, steekproef-vangtesten gedaan. Vrijwilligers vissen met een kruisboognet, ook wel totebel genoemd, glasaaltjes op en tellen ze. Aan de hand van de tellingen wordt geschat hoe omvangrijk de trek is, hoe het met de palingstand gaat en op welke plekken hindernissen glasaal tegen houden. Zo weten we meteen of het zin heeft die barrières te slechten.

Nature Today - Nature Today | Glasaal beter in beeld door uitbreiding monitoring langs gehele kust, 19 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 19 dec '19
  • 13:12

Bijzonder vistuig, de totebel. Een vierkant net dat met twee gebogen veren van dik ijzerdraad strak plat gehouden wordt. Aan een touw laat de visser het net horizontaal in het water zakken. Soms tot op de bodem. Als er veel vis is is de kans groot dat er ook vis boven het net zwemt net op het moment dat het met een ruk omhoog getrokken wordt.
Het net mag verkocht worden en iedereen mag het hebben, maar niemand mag er mee vissen. Behalve onderzoekers.
Het is vreemd. Hengelen mag wel. Met een haakje dat vissen beschadigt, met vaak dood tot gevolg of een lijdensweg onder water na teruggooien van de vis.
Vissen met een kruisboognet of totebel doet vissen geen lichamelijk kwaad. De visser kan er de vis uithalen die hij begeert en de rest in het net onbeschadigd terug laten zakken.
Precies daarom is zo'n net (in dit geval moet het fijnmazig zijn) geschikt voor onderzoek. Glasaaltjes worden niet beschadigd.
Ik gebruik een totebel om te zien hoe het met de voorntjes en baarsjes gaat in de polder. Veel schele pos!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.