0
Fotocredits: 'Aspergillus fumigatus', Petr Reischig, via Wikimedia

Flash GezondheidGezondheidsraad waarschuwt voor schimmelresistentie

Schimmels zijn een groeiende bedreiging voor de volksgezondheid, met name door de opkomst van resistente soorten. Ook de Gezondheidsraad waarschuwt nu voor de gevolgen.

Er zijn relatief weinig medicijnen tegen schimmelinfecties. Daarom is het extra belangrijk dat ze hun werkzaamheid blijven behouden. Op dit moment zijn er 3 middelen om een schimmelinfectie te bestrijden. De meest gebruiksvriendelijke manier is het gebruik van azolen, maar juist tegen die azolen ontstaat steeds meer resistentie.

Nederland is het Europese land met de hoogste azoolresistentie (1 op de 10 besmette patiënten in het ziekenhuis), Nederland is in Europa ook koploper in het gebruik van azolen in de landbouw.

De toenemende resistentie wijdt de Gezondheidsraad aan het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw. De Gezondheidsraad adviseert de overheid om het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw zo veel mogelijk te beperken. Ook moet de overheid voorkomen dat er nieuwe schimmelbestrijdingsmiddelen op de markt komen met dezelfde of nauw verwante chemische bestanddelen als bestaande bestrijdingsmiddelen, dat leidt alleen maar tot meer resistentie. Daar is ook Europese wetgeving voor nodig, zegt de Gezondheidsraad.

NRC - Schimmels worden resistenter tegen medicijnen, waardoor meer mensen een infectie krijgen, 7 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.