4
Fotocredits: Geluidsvervuiling, Pickpik

Flash PerspectiefGeluidsvervuiling nekt dieren

Vogels moeten harder, op een andere toonhoogte of op andere tijden zingen. Kikkers en krekels horen elkaar niet meer kwaken en tsjirpen. Walvissen en dolfijnen kunnen niet meer communiceren en raken de weg kwijt. En ongewervelde zeedieren planten zich minder makkelijk voort. De oorzaak van dat alles: menselijk lawaai.

Geluidsvervuiling is voor mensen al een probleem, maar dat het voor dieren zelfs levensbedreigend kan zijn, realiseren we ons nauwelijks. Dieren krijgen te maken met stress, slaapgebrek, verbruiken meer energie, kunnen elkaar niet meer vinden om te paren en zijn minder succesvol bij het fourageren. "Het kabaal verstoort communicatie, gedrag en functioneren," zegt bioloog Hans van Dyck in De Morgen.

Van Dyck pleit voor maatregelen zoals drijvende windmolens in plaats van vaste, die met veel boor- en funderingswerkzaamheden op de zeebodem verankerd moeten worden, stillere aandrijving van schepen en verkeer en meer stilte- en natuurgebieden. Het besef dat dieren in de problemen kunnen komen door menselijk lawaai is nog maar nauwelijks doorgedrongen. Zelfs ín natuurgebieden blijken natuurbeheerders nog "helse machines" te gebruiken. De dieren worden er gek van.

De Morgen - ?Voor veel dieren is de wereld oorverdovend luid en zo komen ze in de problemen?, 13 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rachel van Oostrom
Rachel van Oostrom Redactie Foodlog
  • #4
  • 20 okt '23
  • 15:47

Juist onder water blijkt de menselijke geluidsoverlast voor dieren nog erger. “Het akoestisch landschap gaat drastisch veranderen en daar moeten heel veel dieren onder water zich aan aanpassen," zegt Lennart de Nooijer, oceanograaf bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Trouw. "Als ze dat ten minste kunnen".

Dat komt doordat in zuur water geluid verder draagt. En onze uitstoot van CO2 maakt het oceaanwater steeds zuurder, constateerde een Nederlandse groep oceanografen in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ. Het geluidsniveau in de noordelijke Atlantische Oceaan loopt tegen het eind van deze eeuw op met 7 decibel. Onder water betekent dat 5 keer meer geluid dan nu.

Daar komt nog bij dat extra zoet smeltwater vanaf Groenland en de Noordpool gescheiden temperatuurlagen gaat creëren in de oceaan. Die werken als tunnels, waardoor geluid veel verder kan dragen. Op de diepte waar walvissen zwemmen kan dit ertoe leiden dat walvissen elkaar dan 'als de buurman' horen, terwijl ze in werkelijkheid veel verder van elkaar verwijderd zijn. "Misschien is dit wel veel te vermoeiend voor ze", zegt De Nooijer.

Ook de larven van vissen, schelpdieren, kreeftachtigen en zelfs koraal kunnen het slachtoffer worden van geluidsvervuiling. Dat zijn namelijk een soort 'drijvende oortjes', die zich op basis van akoestische signalen op de voor hun geschikte bodem vestigen. Of dat nog lukt bij een veranderd geluidslandschap is nog maar de vraag.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #3
  • 14 okt '23
  • 17:04

Provincie Limburg (opvallende de andere 11 komen niet in Google naar boven toe en dat suggereert dat ze er niet iets over beschreven hebben; opvallend want bij andere zoektermen heb ik ze wel allemaal; is ook landelijk vastgesteld geluidhinder en stilte gebied.

Periodiek wordt de akoestische kwaliteit van de stiltegebieden gemeten (monitoring). Van de 30 gebieden die in 2019 zijn bemeten voldoen er 16 aan de richtwaarde van 40 dB(A). De gemiddelde geluidbelasting over alle stiltegebieden is tussen 2003 en 2019 min of meer gelijk gebleven. Wel zijn er uitschieters naar boven én naar beneden.

Link naar hele stuk: Limburg

Scannend lezen zag ik deze, en die wist ik ook nog:
Als een geconstateerde overtreding reeds is beëindigd, heb je daar niet zo veel aan.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 14 okt '23
  • 16:57

Ik vraag me af of er wel gecontroleerd en geverbaliseerd wordt.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 14 okt '23
  • 16:53

Onze boerderij stond (staat) in een stiltegebied (Groene hart Nederland).
Daarom duik ik er even in. Ik gun natuur z'n rust, maar de mensheid ook.

Een stiltegebied houd in:
Stiltegebieden zijn beschermde gebieden waar je vooral natuurlijke geluiden hoort. Het woord ‘stilte’ betekent dus niet dat er helemaal geen geluid is. Maar er mogen alleen geluiden klinken die horen bij die plek. Denk aan het geluid van trekkers of melkmachines in een gebied met veehouderij. Het doel is om het gemiddelde geluidsniveau onder de 40 decibel te houden.

Weergave stiltegebieden:

40decibel gemiddeld. Ik weet even niet helemaal hoe ik dat mag zien t.o.v. geluid Nederland via diezelfde Atlas leefomgeving. De kleinste weergave daar is categorie <45 DB van lcum. Opvallend deze kleinste categorie heet: (zeer goed)

Heb nog even gespit wat & hoe er dan in zit in het model:
resumé:
Berekende waarden met weegfactoren. Niet gevonden of het dB, dBC of dBA is*.
Oudste gebruikte kaart is die van industrie en die is van 2008 (kentalraming**)
Overlast: Gemeten op de gevel mag het in de nacht niet hoger zijn dan 40dB. 45 avond en 50 dag Lcum > geluidskaart is niet gemeten en mag je hiervoor dus niet gebruiken.




Gevonden:
Op deze kaart zie je hoeveel geluid verschillende bronnen bij elkaar opgeteld veroorzaken. Het gaat hier om het gemiddelde geluidsniveau per jaar van wegverkeer, treinverkeer, vliegtuigen, industrie en windturbines. Ongewenst geluid kan hinder en gezondheidsklachten geven.
Meer geluid langs drukke wegen
Je ziet dat wegen veel geluid veroorzaken. Ze lichten rood op de kaart op. Ook de omgeving rond vliegvelden licht rood op. Lees meer over omgevingsgeluid.
Wie heeft de kaart van geluid gemaakt?
De maker is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Om de hoeveelheid geluid uit te drukken is gebruik gemaakt van Lden (Level Day-Evening-Night). Dit is een maat om uit te rekenen hoeveel geluid er gemiddeld per etmaal aanwezig is. De categorieën van ‘zeer goed’ tot ‘zeer slecht’ komen uit de Nota van Toelichting bij de Aanvullingsregeling geluid. Deze indeling is afgeleid van studies naar de relatie tussen geluid en hinder. Alle geluidbronnen tellen even zwaar mee (er is geen weging gedaan). Hoe de kaart verder precies gemaakt is lees je bij Veelgestelde vragen of bekijk de informatie in het Nationaal Georegister. Bij andere vragen kun je onze helpdesk mailen.
Wil je de gegevens van de geluidsbelasting gebruiken?
Je kunt de kaart hier downloaden (119 MB) en openen met software voor kaarten. Let op: de kaart geeft alleen een globaal beeld van de hoeveelheid geluid in Nederland. Voor het toetsen van geluidniveaus aan de normen, bijvoorbeeld voor 'geluidbelasting op de gevel' is deze kaart niet geschikt. 

Deze tekst is opgesteld door Atlas Leefomgeving en voor het laatst bewerkt op 22-11-2022.

De geluidsbelasting wordt uitgedrukt in Lden (Lday-evening-night). Dat is de maat voor de gemiddelde geluidsbelasting over een etmaal. In de berekening telt de hoeveelheid geluid 's avonds en ’s nachts veel meer mee dan het geluid overdag. Geluid is in de avond en nacht veel hinderlijker. Lawaai in onze woonomgeving leidt vooral tot hinder en slaapverstoring.

Deze kaart toont de berekende geluidsbelasting voor heel Nederland.
Om de geluidsbelasting te berekenen zijn gegevens van de volgende geluidsbronnen gebruikt:
- rijkswegen, gemeentelijke wegen en provinciale wegen (gegevens uit 2019-2021)
- railverkeer (gegevens uit 2019)
- luchtvaart (gegevens uit 2016)
- industrie (kentalraming uit 2008)
- windturbines (gegevens uit 2021)

Voor ieder van deze bronnen is eerst een aparte geluidskaart gemaakt. Die zijn daarna samengevoegd tot één kaart. Het geeft een globaal beeld van de hoeveelheid geluid op een bepaalde plek. De waardes voor wegverkeergeluid zijn zonder de aftrek van artikel 3.4 en 110g uit de Wet Geluidhinder (externe link).

*Wij kunnen geluid horen van verschillende toonhoogtes. Om het geluidsniveau te kunnen vaststellen gebruikt men 2 maten: decibel A (dBA) en decibel C (dBC). Het gemiddelde van de gehoorde geluidssterkte over alle toonhoogtes (frequenties) noemt men dBA.

**Het alternatief dat is gebruikt bestaat uit een zogeheten ‘kentalbenadering’ waarbij op grond van het type bedrijfsactiviteit op een bepaald bedrijfsterrein een aanname wordt gedaan voor de geluidemissie per oppervlakte-eenheid van het betreffende terrein. Door de terreinen gelijkmatig te beleggen met een groot aantal equidistante puntbronnen is vervolgens een indicatie verkregen van de te verwachten geluidbelasting rondom de terreinen. = dus kentalraming

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.