7

FlashGelderse Vallei dreigt uit LTO te stappen

Het bestuur van de LTO afdeling Gelderse Vallei dreigt voltallig op te stappen als er volgende week een gesprek komt tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, Johan Remkes, de premier en leden van het kabinet. Als dan niet wordt vastgehouden aan een aantal harde eisen, gooit het afdelingsbestuur er het bijltje bij neer.

Dit blijkt uit een app-bericht van het bestuur aan zowel de afdelingsleden als aan de hogere LTO-echelons. Dat schrijft Boerenbusiness.

De harde boerenactieorganisaties lieten vrijdag weten van geen gesprek met Remkes te willen weten. Farmers Defence Force voorman Van den Oever ziet land het liever in de brand, zei hij in de Telegraaf, dan in gesprek met Remkes. Agractie-voorman Kemp was subtieler. Hij zegt in een vlog respect te hebben voor de inzet van de brandstichters, mest- en asbestdumpers maar niet voor de gekozen tactiek. De kern van de boodschap van beide mannen was hetzelfde: vol gas vooruit tegen Remkes.

Boerenbusiness - LTO Vallei wil stoppen bij slappe knieën Van der Tak - Nieuws Stikstof, 29 jul 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #7
 • 31 jul '22
 • 11:14

LTO Gelderse Vallei is pas sinds maart ontstaan vanuit een samengaan van anderen afdelignen. Sjaak was hoofdgast om dit mooi mee in te luiden. En nu.... is er blijkbaar een scheiding aanstaande. Punt is dat LTO Noord dat de besturen onderhorig zijn aan het hoofdbestuur i.t.t. ZLTO. Daar zijn wij 'de baas' als vz's. Het bestuur van zo'n LTO Noord-afdeling stopt ermee en de afdeling bestaat nog, maar is leeg qua bestuur. Niemand wil dat dan in gaan vullen. Bij ons (ZLTO-vz's) kunnen we het hoofdbestuur een schop onder de kont geven en indirect invloed op Sjaak uitoefenen.

Er is weliswaar een ledenraad, maar daar zitten i.t.t. wat je verwacht vooral hoofdbestuurders in. Bij ZLTO zitten er vooral hoofdbestuurders in en dat is dan geen echt ledenraad. Ik neem die qua representatie dus niet serieus. Dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Dat moet dus op de schop, vinden meer afdelingsvz's. Deze column van een paar maanden geleden was voor intern gebruik naar de bestuurders in den lande als boodschap. Flik ons niet! Flik ons niet, hoofdebestuur! Flik ons niet LTO Nederland. Wij kennen ons primaat. Die ligt bij onze eigen leden. Ik (wij) heb bijv. geen loyaliteit naar bijv. Dirk Bruins (1 van de vele ouwe NAJK-voorzitters die een baantje in de LTO-kerstboom of Agro-industriebestuur kreeg) voorzitter van LTO Noord.

Ik dring dus al heel lang aan op visievorming vanuit ZLTO en LTO m.b.t. de maatschappij vanuit boeren. Dus geen boerenvisie m.b.t. boeren. Die zijn er immers al meer dan genoeg, ook vanuit niet-boeren. Juist daar zit veel onverstand.

Punt met oververhitte sentimenten is ook dat boeren eens minder in de emotie moeten gaan zitten en eens goed moeten lezen wat er in een tekst staat. Sjaak is verkenner. En Sjaak moet bij de les zijn en en niks toegeven aan Rutte cs.. De verkenning gaat dus mislukken. Meeheulen dat doen de Groenboeren wel, waarvan het kader vooral Randstedelijk is en amper echt boer. Een Ruud Zanders van Caring Farmers zit overal in, evenals een Geert van der Veer, maar Ruud is geen boer, de troetelboer van Tjeerd m.b.t. zijn zgn. kringlooplandbouw, maar hij een fabrikant. Dat kader incl. diegene die beroepsmatig aan de knoppen draait zijn te gelieerd aan de 'Vesting Holland-macht' en zijn excuusboeren, nuttige idioten van de macht en eigenlijk stakingbrekers. Die 2500 zgn. groenboeren, waar ik ook lid van ben via de Transitiecoalitie Voedsel (1 van een reeks zgn. duurzaamheidsvehikels met overlap o.l.v. ene zeker Willem Lageweg; zo'n senior die in het zicht van de levensherfst ineens een eigen aflaat richting hiernamaals wil regelen) , daar doet het kader maar een dotje en hun boerenaanhang is slechts vulling en vee. (Het kader beschouwt zich als voorhoede. Waar kennen we dat van?) En de incapabele Staghouwer koketteert er graag mee om zelf politiek te kunnen overleven. Veel duurzame lieden en hun kaders (die ik bijv. op Springtij en in de Pakhuis de Zwijger bij de Dag van de Duurzaamheid 10 oktober tegenkwam) , zijn gewoon duurzaamheidscharlatans met een verdienmodel voor zichzelf en laten de massa, boer en burger, aan hun lot achter. Dat is wellicht nog veel kwalijker. Daar zit die maatschappelijke boosheid van boer en burger, die als je niet uitkijkt een extreemrechtse saus krijgt, Alt-Right. Zoals eerder gesteld hebben div. boeren een verliesmodel aan klimaat en duurzaamheid, door het geconsumeer en dus weersextremen... etc.... Juist door de uitspraken van Mark van den Oever van FDF zorgde ervoor dat Geert van der Veer van Heerenboeren, Boerenraad etc. niet mee in Stroe ging demonstreren. De organisatie van Stroe (incl. voorzitter van LTO Gelderse Vallei/Veluwe) wilden er blijkbaar een Alt-Right feestje van maken. Zoiets geeft die zgn. Groenboeren kans. Het midden wordt zo leeggegeten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #6
 • 31 jul '22
 • 9:20

Daar zijn - voor zover mij bekend - geen betrouwbare data over verzameld, Coen. Maar het is zeker dat ze er zijn. Ik ken meerdere boeren die dubbellid zijn. Ik ken er ook die driedubbellid zijn, naast LTO en een boerenactieorganisatie van een boerenvakbond.

Naarmate LTO aan relevantie verliest zullen die lidmaatschappen relevanter worden. Reden waarom Remkes nu al die andere boeren mee aan tafel wil, want met de groene boeren heeft hij slechts een niche aan tafel.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
 • #5
 • 30 jul '22
 • 15:10

#4 Dick, en waar staat de dubbel lidmaatschap theorie in deze? De nieuwe relatie zou er dus al zijn.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #4
 • 30 jul '22
 • 15:02

Nee Coen. Dat is de verkeerde analyse. Gelderse Vallei voelt zich niet meer thuis in een LTO dat met Remkes gaat praten omdat de Vallei door Remkes toedoen zal worden uitgeveegd. Dat is iets anders dan achter Kemp gaan staan, hoewel het er praktisch van zal komen.

Vooralsnog nog is er sprake van pre-scheidingspijn en nog niet van een nieuwe relatie. Er is nog niet eens rouw geweest.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
 • #3
 • 30 jul '22
 • 14:32

#2 Waarom staat niet in het artikel en is de kop: “LTO Gelderse Vallei staat vierkant achter boerenvoorman Bart Kemp”?

Jur Schuurman , zo goed?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.