0
Fotocredits: 'Bevroren erwten', PDPics

Flash VoedselketenGekoelde ketens kunnen helft voedselverspilling voorkomen

Volledig gekoelde voedselketens kunnen bijna de helft van alle voedselverspilling ter wereld besparen. Dat komt neer op zo’n 620 miljoen ton voedsel (620.000.000.000 kilo). ‘Koude ketens’ kunnen daarmee de uitstoot van broeikasgassen door voedselverspilling met 41% reduceren, concludeerden Amerikaanse onderzoekers.

De onderzoekers bouwden een model op basis van data van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO). Het onderzoek laat zien waar de koude keten het best kan worden geoptimaliseerd om voedselverspilling en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Hoewel de koude keten wereldwijd snel groeit, zal een volledig geoptimaliseerde koude keten zich waarschijnlijk in een verschillend tempo en op verschillende manieren ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om afwegingen te maken per voedseltype en regio, aldus de onderzoekers.

Verspild vlees is goed voor meer dan 50% van alle uitstoot door voedselverspilling, terwijl vlees qua gewicht maar 10% van de voedselverliezen vertegenwoordigt. Daarnaast hebben de regio’s Sub-Sahara Afrika (47% minder voedselverspilling en 66% minder emissies) en Zuid/Zuid-Oost Azië (45% minder voedselverspilling en 54% minder emissies) het meeste baat hebben bij koele ketens.

Het model houdt alleen geen rekening met de broeikasgassen die de extra koelingen en vriezers die nodig zijn om een koude keten te realiseren, uitstoten. Zoals wij deze week al schreven, moet je duurzaamheid niet alleen maar vanaf één kant belichten.

ScienceDaily - Improved refrigeration could save nearly half of the 1.3 billion tons of food wasted each year globally, 29 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.