9
Fotocredits: Vintage koeling, ToddBF

Flash VoedselketenDiepvriesnorm overdreven koud en sinds 1930 niet meer aangepast

Waarom zijn alle diepvriezers en vrieshuizen eigenlijk ingesteld op -18 graden Celsius? Dat blijkt de standaard te zijn die in 1930 is ingevoerd om voedsel in te vriezen en te transporteren, schrijft Foodbusiness. Maar sindsdien is die eis nooit meer aangepast.

En het kan best een paar graden minder zonder dat de voedselveiligheid in het gedrang komt. Ook de textuur en voedingswaarden ondervinden geen impact.

Zouden we invriezen op -15 graden, dan scheelt dat op jaarbasis 17,7 miljoen ton aan CO2-uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek door het in Dubai gevestigde logistiekbedrijf DP World, dat er voor samenwerkte met de universiteiten van Birmingham en South Park. Volgens het onderzoek bespaart de maatregel 25 terawattuur, ofwel 8,63% van de jaarlijkse Britse energieconsumptie. Ook betekenen die 3 graden minder dat de kosten voor de toeleveringsketen met meer dan 5% omlaag gaan.

Eerder dit jaar besloot Unilever zijn patenten voor consumptieijs met zijn concurrenten te delen. Unilever ontwikkelde ijs dat ook in een vriezer die op -12 graden staat afgesteld goed blijft. De diepvriezers in winkels en bij ijsverkopers zijn verantwoordelijk voor zo'n 10% van Unilevers broeikasgasvoetafdruk en die minder koud afstellen helpt bij het verminderen daarvan.

Foodbusiness - Temperatuur vrieshuizen kan 3 graden hoger - Nieuws Ondernemen, 1 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #9
  • 5 dec '23
  • 5:50

Ik heb.... helaas een A+ aangeschaft en ik schaam mij daarvoor.

Anno Nym
  • #8
  • 1 dec '23
  • 23:57

Joep #6 Is dat wel zo slim om zelf na te isoleren? Wellicht bij oude toestellen, nieuwe zou ik niet doen. Ten tijde van die link verbruikte mijn - toen al oude - koelkast en vriezer 490kWh/jaar zie ik in mijn Excell-sheet. Daarna een 270kWh-versie. Nieuwe zit op 130kWh, bijna 4x zo zuinig in 14 jaar tijd. Ik weet niet of je zulke stappen kan maken met zelfisolatie, maar ben benieuwd. Mijn kosten zijn zelfs met belachelijk hoge kWh-prijs slechts 50 euro in het jaar. Zou 190 euro zijn met m'n toenmalige systeem.

Hens #5 Helaas is er op tafelmodel-gebied dus amper wat verbeterd in de afgelopen 14 jaar. Wellicht weinig nog aan te verbeteren in een klein kastje, of niet populair genoeg om erin te investeren? Positief bekeken: zoveel verbruiken ze ook niet, dus je bent al goedkoop uit.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #7
  • 1 dec '23
  • 21:59

De norm voor diepvries aanpassen.

Natuurlijk is het gebruik van minder energie voor diepvries een interessante mogelijkheid om energie te besparen.

Het gaat hier om verschillende momenten in de keten.
De fabriek en opslag bij de fabriek. Daar wordt natuurlijk het meeste energie gebruikt omdat daar het verlagen van de temperatuur in het product wordt uitgevoerd.

Energie verbruik in dergelijke locaties gaat natuurlijk gelijk op met de seizoenen. Dus in de zomer zal het gebruik significant hoger zijn als in de winter. Gelukkig kan ook op een vrieshuis een zonnepanelen systeem worden gelegd. En als altijd is isolatie natuurlijk een must.
Als logistiek medewerker ( chauffeur) heb ik diverse bedrijven geadviseerd om bepaalde systemen aan te passen. Met name bij het laden en lossen van vracht gaat enorm veel energie verloren in het dok. Helaas wordt er weinig mee gedaan dus is de energie kennelijk nog te goedkoop door de energie subsidies.

Transport:
Diepvries transport gebeurt vaak op min 21 of lager. Dit is ten alle tijden op dieselmotoren.
Daar zal ook niet snel verandering in komen tenzij er motoren of systemen op waterstof komen.
Het zal nl. bedrijfszeker moeten zijn omdat het over heel Europa gaat.

Opslag bij de tussenhandel en of DC van supersmarkten of eind klanten.
Het zal bouwtechnisch het beste zijn de diepvries in het centrum van een gebouw van een bedrijf te plaatsen om daar omheen de koude ruimtes te hebben maar niet diepvries. Dit geldt natuurljk ook voor een fabrikant. Ook bij de opslagen zie ik doorgaans dat er vooral veel energie verloren gaat aan de doks waar geen goede maatregelen worden getroffen om verliezen tegen te gaan.

Voor de winkels en thuis situatie zal ook altijd veel te halen zijn in de opbouw van de opslag en met eigen zonnepanelen de energie op te wekken.

Uiteindelijk zou een flexibele temperatuur uitkomst kunnen bieden.
flexibele temperaturen zullen opslagen wel gebruiken. Als de energie goedkoop is, afhankelijk van het contract zal een vrieshuis de temperatuur dieper laten koelen. Maar ze mogen dus niet de temperatuur laten oplopen naar min 15. Dat zou thuis ook kunnen maar dan moet dat inderdaad juridisch dicht getimmerd zijn.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 1 dec '23
  • 19:02

Vergeleken met vrieskamers is een huis-tuin-en-keuken-vrieskast of koelkast matig geïsoleerd omdat hij anders te groot wordt. Extra isoleren, koelwarmte beter afvoeren helpt. (meer)

Hens Baltesen
Hens Baltesen Hobby-bio-boer, consument
  • #5
  • 1 dec '23
  • 17:32

Ik heb een tafelmodel AEG. Verbruik is gemeten en goed vergelijkbaar met wat er nu aan tafelmodellen te koop is. Koelkast is uiteraard wel in te stellen, vriesvak is volgens mij altijd even koud. Kan ik ook wel eens meten. Nadeel als het meeloopt met de koelkast, is dat die misschien wel (veel) te onkoel/warm wordt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.