Of zonder deeg zoals met aubergine bodem.
Of nog meer, ziet er zo uit.
Stel, je bent een Italiaanse materialenexpert en allergisch voor gist? Dan haal je natuurlijk alles uit de kast om toch pizza te kunnen eten. Gelukkig weet Ernesto Di Maio alles van het gedrag van belletjes in plasticpolymeren zoals polyurethaan. Want in pizza- en brooddeeg draait het om belletjesvorming. Deeg rijst doordat gistcellen de suikers in het deeg opeten en CO2-'boertjes' laten. Die kunnen in de elastische deegomgeving niet ontsnappen zodat het het deeg uitzet en er bij het bakken een luchtige structuur ontstaat. Met een team van andere materialenexperts én een student die ook pizzaiolo is, sloeg de Italiaan aan het hacken. En ja hoor, je kunt inderdaad pizzadeeg zonder gist laten rijzen. Dat is een kwestie van onder de juiste omstandigheden (temperatuur, druk) het deeg met CO2-belletjes van buitenaf 'opblazen' voor je het bakt.
Zuurdesem is een veel oudere hack.... Water en tarwebloem gaat vanzelf bubbelen / gas produceren, daar hoef je verder niets aan toe te voegen... alleen tijd....
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.