3
Fotocredits: 'Tropics' senza senso

FlashGeen VN-conceptakkoord over bescherming van land en zee

Meer dan 90 landen, waaronder Nederland en de rest van de EU, hebben zich gecommitteerd aan het doel om in 2030 minstens 30% van het land en de zee op aarde te beschermen tegen overexploitatie, economische ontwikkeling en vervuiling. Nog dit jaar wilde de VN deze ambitieuze doelstelling in een concreet akkoord gieten, genaamd het ‘raamwerk van biodiversiteitsdoelen 2020-2030’, maar je voelt 'm al. Een cruciale voorbereidingsronde is afgelopen zondag in Nairobi zonder conceptakkoord beëindigd. Er zijn te veel meningsverschillen, onder meer over geld.

Slechts twee van de minder belangrijke doelen konden de goedkeuring wegdragen van alle 150 aanwezige landen: het delen van kennis en technologie en het bevorderen van green urban spaces.

Onderzoekers schatten dat zeker $700 miljard per jaar nodig is om het totale pakket te financieren. De landen twisten over de vraag hoeveel de rijke landen van dat bedrag moeten betalen. Zij zijn immers de grootste vervuilers en gebruikers van natuurlijke hulpbronnen; de 1% rijkste mensen stoten bijvoorbeeld net zoveel koolstof uit als de 50% armste mensen op aarde.

Het tweede grote twistpunt betreft de (land)rechten van inheemse bevolkingsgroepen, die maar 5% van de wereldbevolking uitmaken, maar 80% van de biodiversiteit beheren.

de Volkskrant - VN-akkoord over de natuur lijkt ver weg: nog steeds geen ontwerptekst voor komende top , 29 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #3
  • 29 jun '22
  • 16:50

#2 Goed lezen is ook een kunst.

tom hage
tom hage an-architectuur, mosselvisser en export cardriver
  • #2
  • 29 jun '22
  • 12:14

haha #1 ik hoor de kapitale tractoren al weer bulderen als de boeren die zonder uitzondering allemaal tot die 1% horen dat horen. "Ooo was ik maar rijk en niet zo gelukkig"

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 29 jun '22
  • 10:16

Laat die 1% rijkste mensen het dan betalen. Dan hebben we ook meteen vermogensoverheveling zonder dat de 50% armste mensen daar last van hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.