7
Fotocredits: Pulling weeds, Mississippi Watershed Management Organization, via Flickr

Flash PerspectiefGeef gewassen een ander kleurtje en je hoeft niet meer te spuiten

Om onkruid wieden gemakkelijk te maken, stellen Deense onderzoekers voor om gewassen zo te modificeren dat ze een andere kleur of een andere bladvorm hebben. Zo zijn de gewassen makkelijker te onderscheiden. Vervolgens kun je gemakkelijk een robot trainen om alleen het onkruid te verwijderen.

Wilde planten, zoals onkruid, zijn bestendiger tegen milieu-stressoren dan bestaande gewassoorten. Door deze wilde planten te domesticeren, konden we duurzamere gewassen ontwikkelen met een hogere opbrengst. Het grote nadeel: onze gedomesticeerde gewassen lijken nog heel erg op hun wilde voorgangers. Gentech biedt uitkomst: geef 'onze' gewassen een gek kleurtje.

“Als je toch genetisch aan de slag bent, kun je de gewassen ook resistent maken tegen herbiciden en vervolgens herbiciden gebruiken om het onkruid eromheen te doden?” denk je misschien. Dat klopt, maar het gebruik van herbiciden is niet milieuvriendelijk. Een milieuvriendelijker alternatief is het aanpassen van de kleur.

De onderzoekers stellen voor om het genoom van de planten zo te veranderen dat ze pigmenten tot expressie brengen die andere planten al produceren. Denk hierbij aan anthocyanen, die de bessen en rode kool een rode en paarse kleur geven, of carotenoïden die wortels een oranje tint geven. Dat heeft nog een bijkomend voordeel: carotenoïden zijn een bron van provitamine A, en dus goed voor de menselijke gezondheid. Bovendien helpt anthocyaan de plant tegen schimmels en bacteriële infecties.

ScienceDaily - Making crops colorful for easier weeding, 23 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #7
  • 28 apr '24
  • 11:33

Alle groente en fruit zijn veredeld voor menselijk gebruik, daarbij hebben we ook op kleur geselecteerd.
Andere kleuren kunnen wij veelal op dit moment niet mee omgaan, omdat we die "afwijking" registreren als ongeschikt voor consumptie. Daar is nog veel aan te doen.

Verder versterken door provitamine A (gouden rijst ed) kan op grote weerstand rekenen. dat krijgen we voorlopig niet voor elkaar, hoe goed en wetenschappelijk verantwoord het ook zou kunnen zijn. NGO weerstand (onder leiding van Greenpeace) tegen GMO is te groot.

#4 die robots rijden inmiddels al rond en er zullen er zeker meer volgen en ook zelfrijdend (op zonne energie) volgen.

#5 Landbouw is nu eenmaal geen natuur en zal het ook niet worden. De boer word afgerekend op "vervuiling" en planten laten staan in graan geeft bv schimmels meer kans (waaronder mycotoxinen), dus ongewenst in het veld. Beter kun je ernaast een stuk laten staan (intensief veld, opdat meer natuur erbuiten overblijft)

Astrid Spijkers
  • #6
  • 24 apr '24
  • 13:38

Tuurlijk kun je ook laten staan wat je wilt laten staan, het is tenslotte allemaal programmeerbaar toch?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 24 apr '24
  • 10:12

#4 Astrid, het schiet met de landbouwbiodiversiteit niet zo op; dan kan je met zo'n robot met AI ook klaprozen, korenbloem ea laten staan tussen het graan? Wordt het weer wat kleurrijker.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 24 apr '24
  • 8:46

Volgens mij zijn korenbloemen, fluitekruid enz prima te onderscheiden van tarwe, bloemkolen, spruiten enz. We kunnen AI zo slim maken dat die zelfs onze emoties en tastzin zou willen hebben, dan kunnen wij ook robots zo slim maken dat die echt wel kleurtjes, vorm, zelfs reuk van kruiden kan onderscheiden van het gewas wat wel moet groeien. We kunnen van alles tegenwoordig ,zelfs dieren met 2 of meer koppen kweken, maar DAT zou niet kunnen?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 24 apr '24
  • 8:40

Ik heb hier Lysimachia 'Firecracker' in de tuin, een wederik met donkerrood blad. In het voorjaar, nu dus, zijn de rozetjes makkelijk te zien vanwege die kleur, en kan ik het 'onkruid', dat gewoon groen is, eruit werken waar nodig.
Zoiets?
"Bovendien helpt anthocyaan de plant tegen schimmels en bacteriele infecties". Stom dat die plant dat zelf nog niet ontdekt heeft?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.