3
Fotocredits: 'WR 189 met de onderzoeksuitrusting', Visserijnieuws, Edward Schram

FlashFranse vissers willen niet dat Nederlanders spuittuig testen

De pulskor is Europees verboden dankzij Frans protest. Eén Nederlandse kotter doet nu proeven met een ander systeem. Geen stroomstootjes maar waterstraaltjes om de platvis van de zeebodem op te schrikken. De resultaten zijn nog niet spectaculair maar geven genoeg aanleiding om door te experimenteren. En hoewel er Franse vissers zijn die mompelen dat ze toch graag ook met een pulskor zouden vissen, zijn er al Fransen die bezwaren maken tegen de experimenten met de 'Kärcher'-visserij.

AD - Fransen blijven Nederlandse vissers dwarszitten: nu protest tegen ?Kärcher-visserij?, 13 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #3
  • 15 jan '20
  • 14:08

Wouter, het is alles boomkorvisserij. Traditioneel was de boomkor uitgerust met zware kettingen ("wekkers") die met grof geweld door de zeebodem ploegden. De wekkers werden in de 80-er jaren gaandeweg door de pulskor vervangen die de platvis fysiek veel minder beschadigde (een zegen voor de visserman) en een heel stuk minder dieronvriendelijk is. Het zou mij overigens niets verbazen dat de waterpuls toch iets van de wekkers weg heeft en de platvis wat meer beschadigt dan de elektropuls. De negatieve houding van de Fransen over (dure) Nederlandse innovaties komt gewoon omdat ze niet willen investeren. Ik verwacht dus ook niet zo gauw bereidheid van ze om samen te werken. Mijn sarcastisch negativisme over de puls- en kärcher visserij was door die smoezerige Franse houding geinspireerd. Het is voor de Nederlanders nu dus wél zaak om het spelletje niet meer zo gemakzuchtig en naïef te spelen als bij de elektropuls het geval was....

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #2
  • 15 jan '20
  • 12:52

Roland, elke visserij is dierenmishandeling. Deze lijkt mij relatief milder dan de boomkor en de pulskor.

Trouwens, waarom zulke interessante proeven niet doen samen met Franse vissers?

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #1
  • 14 jan '20
  • 10:39

Eerst werden de scholletjes en tongetjes door onze platvisvissers woest onder stroom gezet en nu wordt ze met een een kärcher zand in de ogen gestrooid! Logisch dat de Fransen uit zuiver ethische overwegingen en geheel belangeloos deze dierenmishandeling een halt toe willen roepen en voor ons ecosysteem opkomen ... of gaan de Fransen dit spelletje weer eens beter spelen dan de Nederlanders?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.