0
Fotocredits: 'Kersttafel in Chenonceau', wikimedia

Flash Dagelijkse KostFrans kerstdiner in 1 jaar 18% duurder

Op het boodschappenlijstje voor een traditioneel Frans kerstdiner staan kalkoen, foie gras (ja, dat is in Frankrijk nu eenmaal nog done), gerookte zalm, chocolaatjes en champagne. Dit jaar moet de Fransman voor een kerstmaal voor 6 personen maar liefst €144,36 neertellen. Dat is €22 meer dan vorig jaar, ontdekte franceinfo. Een prijsstijging van 18%, ver boven de inflatie van het afgelopen jaar (5,5%).

Het grootste deel van de stijging is toe te schrijven aan twee producten: de kalkoen en de foie gras. Die beide producten zijn flink duurder als gevolg van de vogelgriep. De productie komt dit jaar lager uit (waardoor foie gras een gewild doelwit werd voor dievenbendes). De boeren zijn inmiddels begonnen met het vaccineren van hun dieren om het ziekterisico in het nieuwe jaar te minimaliseren.

Om de prijzen toch - al is het maar voor het oog of het gevoel - binnen de perken te houden, grijpen verschillende producenten naar 'krimpflatie'. Een praktijk die foodwatch met vilein genoegen aan de kaak stelt in de ook al traditionele 'kerstzwendel'-campagne.

Maar Fransen zijn natuurlijk ook niet gek. Waarom veel meer uitgeven voor een fles champagne of voor een potje foie gras, als je met een crémant (veel goedkopere schuimwijn) en rillettes de canard (gaar gekookt eendenvlees in vet) net zo lekker en feestelijk uit bent? Ze stappen over zodat de afgelopen twee jaar de verkopen van champagne met een derde daalden. Ook de foie gras-verkopen daalden de afgelopen twee jaar met 41% en in plaats van gerookte zalm (-16,4%) kiezen prijsbewuste Fransen voor gerookte forel.

FranceTVinfo - INFOGRAPHIES. Panier de courses franceinfo : une hausse des prix spectaculaire pour Noël, le prix du foie gras et de la dinde s'envolent, 17 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.