2
Fotocredits: 'Unhealthy snacks in a shopping cart', National Cancer Institute

Flash GezondheidFoto’s moeten NOVA-classificatie vervangen

Onderzoek doen naar ultra-processed foods is niet gemakkelijk omdat ze niet eenduidig gedefinieerd zijn. Een verpakking bevat iets ultrabewerkts als het NOVA-systeem dat zegt. Maar het systeem is niet altijd even consequent in de logica van zijn classificaties. Daarom valt niet goed vast te stellen hoeveel ultra-processed voeding we daadwerkelijk binnenkrijgen.

Daar hebben Amerikaanse onderzoekers nu wat op gevonden: ze hebben een dataset met foto's gecreëerd met minimaal bewerkte voedingsmiddelen en ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dat gebeurde op basis van een consensus tussen voedingsexperts.

Psychologen, neurowetenschappers en diëtisten hebben eerste selectie gemaakt van voedingsmiddelen die passen binnen de categorie minimaal bewerkt en ultrabewerkt. Vervolgens zijn die voedingsmiddelen bereid in een lab en consistent op de foto gezet. Voor elk voedingsmiddel verzamelden de onderzoekers gedetailleerde informatie, waaronder prijs, gewicht en voedingsinformatie zoals calorieën, macronutriënten, natrium en voedingsvezels. De onderzoekers vroegen 67 voedingsdeskundigen de afbeeldingen te beoordelen op de informatie en kwaliteiten. Zo zijn uiteindelijk 28 eenduidige foto’s ontstaan op basis van de consensus van het team experts.

De foto’s worden op dit moment al gebruikt in een onderzoek om de effecten van voedselbewerking op hersenactiviteit te meten in een MRI-scanner.

ScienceDaily - Scientists develop visual tool to help people group foods based on their levels of processing, 2 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 jun '24
  • 19:17

Inderdaad Frans! Ik dacht precies hetzelfde: UPFs = wat een aantal mensen zegt dat UPFs zijn, maar wat de feitelijke eigenschappen zijn waardoor ze UPFs zijn blijft een mysterie.

Frans Duurland
Frans Duurland innovatie organiseren
  • #1
  • 3 jun '24
  • 14:47

Dus psychologen, neurowetenschappers en diëtisten bepalen of iets ‘ultrabewerkt’ is. Ongelooflijk dat er geen technologen aan te pas komen. De enigen die de processen kennen en kunnen uitleggen wat het effect van een bewerking is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.