0

Flash EnergieFossielvrij vliegen op mensenpoep

Het Britse Firefly Green Fuels claimt een fossielvrije vliegtuigbrandstof van menselijke uitwerpselen te hebben ontwikkeld.

Mensenpoep is volgens CEO James Hygate een overvloedige en onderschatte grondstof.

Om van poep kerosine te maken, worden de menselijke uitwerpselen eerst omgezet naar 'biocrude', een dikke, zwarte olieachtige substantie die chemisch lijkt op ruwe olie. Via complexe destillatiekolommen waarin de poepmassa wordt verwarmd en de gassen worden gedestilleerd, wist Firefly Green Fuels al een bio-kerosine te produceren die een bijna identieke chemische samenstelling heeft als de gangbare fossiele variant.

Natuurlijk kost dat energie, maar in vergelijking met de productie van fossiele brandstoffen is de koolstofvoetafdruk wel 90% kleiner, zegt Hygate op de BBC. Veelbelovend dus? Misschien, maar dan moet je nog wel even flink doorrekenen. Want één mens produceert jaarlijks genoeg poep om 4 à 5 liter biofuel te produceren. Om een passagiersvliegtuig van Londen naar New York te laten vliegen, zou de jaarlijkse poepproductie van 10.000 mensen nodig zijn. En evenveel om weer terug te vliegen.

Toch klinkt er - in vliegtuigkringen - opwinding. "Mensenpoep is misschien wel de enige vorm van afval waar de maatschappij echt niet omheen kan", verwoordt Cait Hewitt, beleidsdirecteur van de Aviation Environment Federation, het op de BBC. Zolang we mensenmest niet mogen gebruiken om de landbouwkringloop te sluiten, blijft het natuurlijk een slecht idee. Wie geen mest van mensenpoep maakt, moet extra kunstmest maken (en dat willen we niet). We moeten dus leren mensenpoep op akkers en in kassen te krijgen. Zodra we erop gaan vliegen komen we niet meer van de vliegpoep af en krijgen we nooit akkerpoep.

BBC - Firm develops jet fuel made entirely from human poo, 28 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.